Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: reprofoto ČT24

Zeman: Padne-li vláda, Babiš by mohl vládnout s Kalouskem. Ti o tom nechtějí ani slyšet

Prezident Miloš Zeman nevěří, že by se v tomto volebním období konaly předčasné volby. Kdyby vláda ale přesto padla a parlamentní většinu, do níž by zapojil i pravicové ODS a TOP 09, domluvil předseda ANO Andrej Babiš, jmenoval by ho premiérem. Zeman to řekl v rozhovoru pro dnešní MF Dnes.

„Tady z hlediska politické aritmetiky hrozí jedna možnost, která sice působí nepravděpodobně, ale není vyloučena. Pokud dobře počítám, tak hnutí ANO by mohlo sestavit 102- či 103člennou koalici s TOP 09 a ODS. Dobře, řeknete mi, že je téměř nepřekonatelný názorový rozdíl mezi panem Babišem a panem Kalouskem. Ale já budu říkat, že žádný názorový rozdíl není nepřekonatelný," řekl MfD prezident.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka i vicepremiér a předseda ANO Babiš ale v deníku úvahy o pádu vlády odmítli. "Spekulace prezidenta Zemana jsou čisté politikaření bez reálného základu. Zeman se tím jen znovu snaží ovlivňovat před sjezdem ČSSD vnitřní poměry ve straně. Jeho vliv už je ale minimální, což dokázal i loňský nezdařený puč," cituje MfD Sobotku. "Proč by padala vláda? Pracuje celkem dobře a lidé jí věří," dodal Babiš. Vládní spolupráci s ANO odmítli v MfD i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a místopředseda ODS Jan Zahradil.

Prezident deníku řekl, že se obává, že premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si toto riziko neuvědomuje. Dodal, že by si koalici ANO se dvěma pravicovými stranami nepřál, protože se stále považuje za politika levicového. "Na rozdíl od pana Sobotky, který mě označuje za konzervativního politika," uvedl.

Kluby ANO, TOP 09 a Starostové a ODS mají dohromady v dvousetčlenné Sněmovně 89 poslanců. Většiny 103 mandátů, o níž prezident hovořil, by taková koalice dosáhla například s KDU-ČSL.