Krym

Krym Zdroj: ČTK

Kouzla a čáry na Krymu: 97 procent hlasů pro Rusko! Kim Čong-un by udělal 100 procent

Rusové na Krymu se radují. Pro připojení poloostrova k Rusku se prý v neděli vyslovilo 96,77 procenta hlasujících. Jakékoli číslo, které je tak vysoké, je ale z podstaty věci u jakéhokoli referenda velmi podezřelé. Hra čísel tomu nasvědčuje.

Ukrajinci, kteří tvoří asi 25 procent obyvatel Krymu, prohlásili, že budou referendum bojkotovat. Krymských Tatarů zde žije více než 12 procent, a také oznámili, že k urnám nepůjdou. Přesto podle šéfa regionální volební komise dosáhla celková volební účast 83 procent oprávněných voličů. Znamená to, že část Ukrajinců a Tatarů nakonec hlasovala? A že dokonce chtěla připojení k Rusku? Možné je na území bývalého Sovětského svazu (jak vidíme každý den) téměř všechno, ale věřit se zveřejněným číslům nedá. Jednoduše nesedí. Kdo vlastně čísla kromě místních Rusů ověřoval?

Zkušeností s referendy má svět mnoho. V demokratických zemích bývá hlasující většina poměrně malá a čísla vykazují vyrovnanost. Pokud je rozdíl větší (například že některý názor získá přes 60 či 70 procent), jedná se o věc, která musí nějak extrémně trápit a zajímat danou společnost dlouhou dobu. Jistě, Rusy na Krymu příslušnost k Ukrajině zřejmě trápila, ale že by pro něco podobného hlasovalo 97 procent lidí, je nevěrohodné. Zejména když do tohoto čísla musíme (při udávané účasti 83 procent) započítat Ukrajince a místní Tatary, neboť Rusů žije na Krymu necelých 60 procent.

Vše zavání typickou ruskou manipulací a propagandou, která je kolem Ukrajiny rozehrávaná již celé měsíce. Výsledky referenda se proto nedají brát vážně. Navíc Rusové se pořád ještě musí hodně učit. Když nedávno probíhaly volby v Severní Koreji, dostal diktátor Kim Čong-un ve svém obvodu přesně 100 procent všech hlasů. Státní agentura KNCA oznámila, že soudruh Kim dostal nejenom úplně všechny hlasy, ale že voleb se dokonce zúčastnili všichni pravoplatní voliči. Úplně všichni! Umíte si to představit? Nikdo nezemřel, nikdo neonemocněl, všichni vhodili lístek do uren.

Na Krymu k tomu ještě několik krůčků chybělo. Tak snad příště…

Od 30. března ale budou mít na Krymském poloostrově i ruský čas, nastává tedy pro tuto oblast nová doba. Vzhledem k složité ekonomické situaci moc šťastná zřejmě nebude, ale když si štěstí přeje 97 procent lidí, tak proč jim ho nedat.