Jana Nagyová

Jana Nagyová Zdroj: Profimedia.cz

Kauza šperky Jany Nagyové: Krutý trest za vášeň pro luxus

Jana Nagyová milovala luxusní věci. Dostávala je od svých přátel. Je to sice problematické, ale daleko větším skandálem je chování policie, která účelově zveřejňuje informace, jež nemusejí vůbec souviset s vyšetřováním. Poukazování na luxus si nezadá s metodami komunistů po roce 1948.

Jak „uniklo“ od policejních vyšetřovatelů, Jana Nagyová dostávala dárky zejména od prominentního pražského právníka Karla Muzikáře, který je kupoval v Pařížské třídě u firmy Cartier. Jeho advokátní kancelář WGM pracovala po dvě desetiletí pro různá ministerstva a obdržela mnohamiliónové zakázky. Časopis Respekt, který vystupuje již tradičně jako obhájce policie, uvádí pozoruhodný detail: „Podle důvěryhodných zdrojů policie v posledních dnech zjistila, že Karel Muzikář na počátku roku 2012 zaplatil svou kartou u Cartiera náhrdelník a o pár týdnů později náramek z téže kolekce. Oba šperky se našly při domovní prohlídce u Jany Nagyové.“ Muzikář naznačuje, že šperky posílal Janě Nagyové jeho otec, protože má rád ženy, a Jana Nagyová se mu líbila. Policie dále nechala zveřejnit, že při razii v bytě Jany Nagyové bylo nalezeno luxusní zboží zhruba za deset miliónů korun a že Jana Nagyová má také tři byty, jež mají rovněž hodnotu dalších deseti miliónů. Některé šperky Jana Nagyová skladovala dokonce na Úřadu vlády ČR. Prostý člověk už ví, jak to celé je: Ta Jana určitě kradla jako straka! To je dobře, že jsme s tím korupčním režimem konečně zatočili. Ať žije policie.

Jenže ten příběh je mnohem složitější. Jana Nagyová z něj už těžko vyjde dobře. Ale závažnější je věcný průběh činnosti policie, a zejména politický a společenský kontext její nevídané akce.

Proč policie nyní účelově zveřejňuje, že Jana Nagyová nastřádala luxusní zboží za několik miliónů korun? A proč na tom někteří novináři bez špetky kritického odstupu spolupracují a tváří se, že provozují investigativní činnost?

Obálka 9Obálka 9|ReflexVíce k tématu najdete v časopisu Reflex, který vychází již ve čtvrtek 27. února!