Victoria Nulandová

Victoria Nulandová Zdroj: Profimedia.cz

Náměstkyně amerického ministra zahraničí při odposlechnutém hovoru asi měla nekódovaný mobil

Náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová, která se v telefonickém hovoru s americkým velvyslancem na Ukrajině vyjádřila vulgárně o Evropské unii, zřejmě používala nekódovaný telefon.

Výroky Nulandové při telefonátu s velvyslancem Geoffreym Pyattem, které se objevily ve čtvrtek na internetu, vyvolaly diplomatický poprask. Nulandová se za své invektivy Bruselu omluvila. Ukrajinským novinářům dnes řekla, že skandál její vztahy s ukrajinskou opozicí určitě nepoškodí.

Zmínění američtí představitelé uvedli, že Nulandová i Pyatt při hovoru používali mobilní telefony. Vyjádřili také přesvědčení, že hovor byl zachycen na Ukrajině.

Podle dalšího představitele zaměstnanci amerického ministerstva zahraničí nedostávají zašifrované mobilní telefony. Potvrdila to i mluvčí ministerstva Jen Psakiová. "Všechny telefony na ministerstvu zahraničí mají zakódovanou datovou, ale ne hlasovou komunikaci," řekla.

Během hovoru byl Pyatt na Ukrajině, ale není jasné, kde byla Nulandová, řekli američtí představitelé. Neuvedli datum telefonátu, sdělili jen, že k němu došlo nedávno. Záležitosti, o kterých Nulandová a Pyatt mluvili, se týkaly posledních lednových dní.

Podle západních diplomatů první umístil záznam hovoru na Twitter ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin. Americká vláda zatím oficiálně nepotvrdila autenticitu záznamu, ani nikoho neobvinila z toho, že jej natočil.

Bývalý zástupce ministra pro vnitřní bezpečnost Mark Weatherford řekl, že někteří vysoce postavení vládní představitelé dostávají mobily schopné zakódovat i hovory, ale obvykle je nepoužívají. "Je to nákladné. Jsou to jiné telefony. Jsou nemotorné," řekl Weatherford s tím, že kdyby oba diplomaté bývali použili kódované telefony, jejich hovor by se nedostal na veřejnost.

Ředitel výzkumu z bezpečnostní firmy NSS Labs Chris Morales řekl, že dostat se do nezabezpečeného telefonu nevyžaduje náročný výcvik. Stačí prý k tomu vybavení a software, které jsou běžně k mání.