Zeman, Rusnok

Zeman, Rusnok Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

Rusnok bude členem rady České národní banky. Zeman ho jmenuje ve středu

Prezident Miloš Zeman jmenuje ve středu expremiéra úřednické vlády Jiřího Rusnoka členem bankovní rady České národní banky. 

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních.Rusnok nahradí současnou členku bankovní rady Evu Zamrazilovou, které končí šestiletý mandát 28. února.

Prezident Zeman již od nástupu do funkce před rokem avizoval, že členem bankovní rady jmenuje Rusnoka. Do konce ledna bylRusnok premiérem prozatímní vlády, která od léta úřadovala bez vyslovení důvěry Poslaneckou sněmovnou. PředtímRusnok působil jako šéf ING penzijního fondu. Dříve byl i ministrem financí a ministrem průmyslu a obchodu.

Rusnok doplní bankovní radu v době, kdy ČNB čelí kritice části ekonomů a politiků za devizové intervence, které vedly k oslabení koruny. Zatímco prezident zásah centrálních bankéřů kritizoval,Rusnok ho hájil. V listopadu řekl, že intervence domácí ekonomice pomohou a zvýší její konkurenceschopnost.

ČNB zahájila intervence 7. listopadu s cílem oslabit korunu a zabránit tak hrozící deflaci. Snaha držet kurz koruny poblíž hranice 27 korun za euro, jak ČNB deklarovala, bude podle guvernéra ČNB Miroslava Singera trvat nejméně rok a půl.

Bankovní rada ČNB je sedmičlenná. Další výměna rady je možná v červenci 2016, kdy končí mandát guvernérovi Miroslavu Singerovi a členovi bankovní rady Kamilu Janáčkovi.