Poprava

Poprava Zdroj: Profimedia.cz

Odsouzené by mohla zastřelit popravčí četa, je to nejlevnější, říkají kongresmani v USA

Způsob poprav vyvolává v USA nadále velkou diskusi. Kongresman z Missouri Rick Brattin a jeho jeden kolega teď navrhují, aby si mohli vězni vybrat, jak zemřou. Například, že je zastřelí popravčí četa, jak se to dělalo v minulosti. Navíc prý je to „nejlevnější“ způsob.

Bouřlivou diskusi totiž vyvolala poprava Dennise McGuira ve státě Ohio, když na něm byla aplikována nevyzkoušená metoda popravy kombinací léku hydromorfonu a midazolamu, které vystavuje odsouzeného riziku bolestí a dušení, které se mohou dostavit před ztrátou vědomí a smrtí. Ve čtvrtek 16. ledna byl McGuire vyveden ze své cely a doveden do speciální místnosti, kde jej již očekával kat. Byl uložen do křesla, spoután a byla mu aplikována smrtící látka. Zůstal nehybný po téměř pět minut, poté hlasitě zachroptěl, jako kdyby chrápal a vydával tento zvuk ještě několik minut.  Nakonec zakašlal. V 10:53 místního času byl konečně prohlášen za mrtvého. Vše trvalo asi 19 minut. Média a obhájci lidských práv tvrdí, že to bylo ze strany státu „nelidské zacházení“, že poprava trvala moc dlouho. Diskuse o tom, že tento vrah prokazatelně zavraždil těhotnou ženu, se prakticky nevedla.

Stát Missouri, který zastupuje Rick Brattin, popravil v posledních měsících dva trestance pomocí látky pentobarbital. Ten je ale velmi drahý, musí být vyroben na zakázku a je dodáván z jiného státu. Brattin proto navrhl, že jedním z řešení by byl návrat k popravčím četám, které jsou stále ústavně povoleny jako přijatelný způsob popravy.

Senátor z Wyomingu Bruce Burns šel ještě dál. Agentuře AP řekl, že by volil “popravčí četu, protože je v porovnání s ostatními způsoby nejlevnější. Náklady na stavbu plynové komory jsou, myslím, příliš vysoké, když si uvědomíte, kolik lidí by se v plynové komoře popravilo. Stejně tak drahá je i výstavba místnosti se šibenicí“.

Samozřejmě, že podobné návrhy politiků vyvolaly jen další bouřlivou debatu.