Palestýnská ambasáda

Palestýnská ambasáda Zdroj: ČTK

Trezor, který vybuchl, se běžně používal, řekl mluvčí ambasády

Trezor, který ve středu vybuchl v budoucím sídle palestinského velvyslanectví, se běžně používal, řekl dnes Českému rozhlasu mluvčí ambasády Nabíl Fahil. Vyvrátil tak tvrzení palestinského ministra zahraničí Rijáda Málikího o tom, že trezor nejméně dvě desítky let nikdo neotevřel. Při výbuchu zahynul velvyslanec Džamál Muhammad Džamál.

Podle mluvčího palestinského velvyslanectví ambasador do trezoru běžně ukládal peníze na výplaty a denní potřeby úřadu. Mluvčí popřel, že by výbušnina byla součástí zabezpečovacího systému trezoru. Výbuch si nedokáže vysvětlit a nepopřel ani možnost, že šlo o úmyslný trestný čin.

Málikí uvedl, že velvyslanec se rozhodl, že trezor otevře. "Když tak učinil, něco se uvnitř (sejfu) stalo a vybuchlo to," citovala ministra AP. Zároveň poznamenala, že není jasné, jak mohl Málikí vědět, že trezoru se přes dvacet let nikdo nedotkl, ani to, proč by sejf měl obsahovat výbušninu.

Nejmenovaný palestinský diplomat agentuře Nová Čína řekl, že mohlo jít o atentát. Česká policie výbuch vyšetřuje, policejní prezident Martin Červíček řekl, že nešlo o teroristický čin.

Podle policie explozi trezoru způsobila neodborná manipulace s bezpečnostní schránkou. Podle policie mohl vybuchnout zabezpečovací systém, který byl součástí trezoru.