San Salvador

San Salvador Zdroj: profimedia.cz

Neskutečné: V Salvadoru jsou ženy vězněny i za samovolné potraty

Středoamerický, převážně katolický Salvador, má jeden z nejtvrdších zákonů proti potratům na celém světě. Vedlejším efektem tohoto zákona je, že ženy, které samovolně potratí, jsou často podezírány z toho, že šly na řízený potrat. Některé tyto ženy jsou pak souzeny za vraždu dítěte. Informace o tom přinesla britská BBC.

Například Glendra Xiomara Cruzová byla jednoho říjnového rána roku 2012 náhle ochromena bolestí a těžkým krvácením břicha. Devatenáctiletá dívka proto odjela do nejbližší nemocnice, kde jí doktoři řekli, že potratila. Glendra byla překvapená, protože o svém těhotenství nevěděla. Už po čtyřech dnech byla podle zákona o potratech obviněna z úmyslné vraždy svého plodu. Z nemocnice byla rovnou převezena do ženské věznice v hlavním městě San Salvadoru a poté odsouzena na 10 let do vězení. Její právník, Dennis Muňoz Estanley říká, že v právním systému Salvadoru panuje v podobných případech presumpce viny, což ženám značně ztěžuje boj proti podobným nesmyslům.

Salvador je země, ve které platí absolutní zákaz potratů. Od svého vzniku v roce 1998, nepřipustila tato norma žádné výjimky – i pokud je žena znásilněna, nebo je její život ohrožen v důsledku těhotenství, stejně nemůže jít na potrat. Podle výzkumu Občanské iniciativy za povolení potratů bylo mezi lety 2000 až 2011 více než 200 žen udáno policii, z nichž 129 bylo vyšetřováno a 49 pak odsouzeno, toho 26 za vraždu. Právník Muňoz říká, že naprostá většina z nich ale samozřejmě neprovedla potrat cíleně.

I přes kritiku některých mezinárodních organizací zůstává zákon v platnosti a změna je zatím v nedohlednu. Vlády jsou totiž podporovány velkou částí konzervativní veřejnosti, která je zásadně proti potratům.