Drinky

Drinky Zdroj: Profimedia.cz

Štědrý večer a Silvestr poskytují dobrou záminku, jak se (ne)opít. Romanopisec Kingsley Amis poradí s obojím

Světová zdravotnická organizace má nás Čechy za ochmelky: ve spotřebě alkoholu je prý Česko hned druhé na světě, za Moldavskem. Každý Čech starší patnácti let podle WHO vypije za rok přes 16 litrů čistého alkoholu, a i když Český statistický úřad uvádí naši roční spotřebu jen ve výši necelých deseti litrů na hlavu, pořád jsme v zacházení s lihovinami světová extratřída.

 

Nejvíc se toho vypije na Nový rok a během Vánoc – volno, zima, tma a snaha přežít ve zdraví všechny ty nezvané i zvané návštěvy nutí člověka udržovat si trvalou hladinku, aby vůbec dokázal být na své bližní milý, což je nutná podmínka „šťastných a veselých“. Navíc setrvalým popíjením doženeme resty způsobené nedávnou prohibicí, zužitkujeme všechny ty drahé láhve, co navzdory smutné ekonomické situaci našly jako každoročně cestu pod stromeček, a dokážeme zodpovědně naplnit výše zmíněné statistiky.

 

Alkohol rozpouští ledy v mezilidských vztazích; škoda, že podobně nepracuje na zmrzlém povrchu vozovek. Jak přesně pracuje a jak by se mělo pracovat s ním, výborně vysvětluje právě vydaný Manuál každodenního pijáka od prozaika (a celoživotního alkoholika) Kingsleyho Amise.

 

 

Rady, jak na kocovinu, najdeme během adventu v každém časopise – mnohem zábavnější je načerpat moudro v Amisově preventivní kapitole Jak se neožrat (a nejde jen o doporučení typu „buďte vysoký a tlustý“). A když už jsme u kocoviny, spisovatel hovoří o „dvou zcela nepochybných prostředcích“ proti ní: naordinujte si půlhodinový let v otevřeném aeroplánu nebo ranní šichtu na předku v uhelném dole.

 

Výborné jsou též Amisovy kvízy týkající se alkoholických nápojů (jen pro střízlivé – jsou opravdu náročné) a staré recepty na drinky, které vaše Vánoce jistě opepří. Třeba Slaný pes: Jednu misku naplňte vodou, druhou stolní solí. Namočte okraj každé sklenky a ten pak vnořte do soli, aby se vytvořil prstenec o šíři asi šest milimetrů. Opatrně nalijte jeden díl ginu a dva díly čerstvé grapefruitové šťávy, zamíchejte, přidejte led, znovu zamíchejte a pijte přes slanou krustu. Buď vám to zachutná, anebo ne.