IPO Facebooku nedopadlo zrovna nejlépe...

IPO Facebooku nedopadlo zrovna nejlépe... Zdroj: Profimedia.cz

Facebook po týdnu na burze? Rozčarování a problémy. Jak jste uhádli vývoj ceny akcií vy?

Před týdnem vstoupil Facebook na americkou burzu NASDAQ. Dlouho očekávaný moment a jedna z největších novinek na burze za poslední roky skončila s velkými rozpaky. Jak jste tipovali vývoj vy?

Před týdnem jsme se vás zeptali: Jak si podle vás budou stát akcie Facebooku týden, měsíc a rok po uvedení na burzu? Dnes tedy nastal moment, kdy můžeme vyhodnotit první část otázky.

 

Nejdřív realita: Facebook měl vstoupit na burzu s cenou $38 za akcii, nakonec se začal prodávat za $42. Ještě první den se ale cena vrátila na původních 38 dolarů. A pak pád pokračoval. V jeden okamžik se dostal dokonce pod hranici 31 dolarů. Po týdnu byla jeho cena $33,03 za akcii.



Rozčarování jde ruku v ruce s různými průšvihy. Kontroverzní byl například fakt, že analytici hlavního manažera emise Morgan Stanley začali velké akcionáře ústně varovat před špatnými novými výsledky Facebooku a tedy i před nákupem akcií. Malí akcionáři se cítí podvedení a podávají žaloby, v pohotovosti je též komise pro cenné papíry.

 

Vstup na burzu navíc provázely technické potíže, kvůli kterým například část neakcionářů dlouho nevěděla, zda akcie vlastní či nikoli. Možná se pak někteří z nich modlili, aby se ukázalo, že tyto "Schrödingerovy akcie" nakonec vůbec nezískali. Nicméně i tady příjdou ke slovu právníci.

 

Řada lidí a komentátorů očekávala jiný průběh: cena akcií díky horečce a malým akcionářům nejprve vylétne a až postupně se zkoriguje. Tento scénář - tedy pokles mezi prvním týdnem a prvním měsícem - odhadovalo také 39,2 % našich čtenářů.

 

A hodnota Facebooku? Průměrně jsme po týdnu očekávali cenu $43,38, medián pak byl $42. Pokud jste se netrefili, nejste v tom sami. V první části odhadu se mýlili i téměř všichni mladí čeští podnikatelé, kterých jsme se před týdnem zeptali.

 

Klobouk dolů před čtenáři Igorem Svatošem a Altaicou, kteří cenu téměř trefili (32 resp. 34 dolarů). Zajímavé je, že se shodují i ve výhledu na další měsíc: cena spadne na 28 dolarů. Pak se ve výhledu liší: podle Altaicy se bude Facebook prodávat za $36, podle Igora Svatoše jen za 16 dolarů.

 

Jestli bude mít pravdu, bude to velké zklamání. Jak nyní tipujete cenu akcií Facebooku měsíc od vstupu na burzu (18.6.2012) vy?