Legenda končí. Encyclopedia Britannica bude již jen online

Legenda končí. Encyclopedia Britannica bude již jen online Zdroj: David McLeish, flickr.com/photos/shishberg, CC licence

Legenda končí. Encyclopedia Britannica už bude jen na webu

"Internet má další oběť," komentují to zahraniční servery. Tištěná Encyclopedia Britannica je minulostí.

 

Po 244 letech končí slavná tištěná Encyclopedia Britannica. Edice o 32 svazcích z roku 2010 byla tou poslední. Další tištěné vydání se sice již neobjeví, encyklopedie bude ale stále dostupná a rozvíjená online. Tvůrci to oznámili na svém blogu.

 

Konec legendy bylo možné očekávat. V době internetu člověk málokdy sahá po tištěné encyklopedii. Web má několik silných zbraní, kterým nebylo možné odolávat: například vyhledávání, hypertext a neustálou možnost aktualizace.

 

Jak informují NY Times, Poslední vydání stálo 1395 dolarů a prodalo se jej jen 8000 kusů, zhruba 15x méně než bývalo zvykem v devadesátých letech.

 

Britannicu navíc zaskočil příchod nové konkurence - otevřené encyklopedie Wikipedia. Ačkoli na její tvorbě se podílejí "amatéři", její hesla jsou obvykle solidní a hlavně neustále aktuální. Podle různých srovnávacích studií se ukazuje, že Wikipedie může konkurovat Britannice i kvalitou a přesností hesel.

 

Webová Britannica je placená (70 dolarů, tedy cca 1300 korun ročně), tento týden je však zpřístupněna zdarma.


Jaká encyklopedie vyhovuje vám? Podívejte se například na heslo "Czech Republic" na Wikipedii a na Britannice. Které je lepší?