Jaké slovo vystihuje rok 2011 dle čtenářů Reflexu

Jaké slovo vystihuje rok 2011 dle čtenářů Reflexu Zdroj: Reflex.cz

Čtenáři Reflexu jsou optimisté. Rok 2012 je rokem naděje

Dva dny před Novým rokem jsme poprosili čtenáře, aby jedním jediným slovem popsali dojmy z roku 2011 a jedním slovem popsali očekávání do roku 2012. Jak experiment dopadl?

Pokud máte Čechy za chronické pesimisty a škarohlídy, tak je možná čas změnit názor. Ačkoli jsou média plná varování o tom, že rok 2012 nebude procházka růžovým sadem, ale spíš poklus vstříc spálené zemi, lidé jsou optimisté.

 

Pár desítek hodin před Novým rokem jsme vyzvali čtenáře, ať nám jedním slovem popíšou svá očekávání do roku 2012 a své dojmy z roku 2011. Co z experimentu, do kterého se zapojilo přes tisíc čtenářů, vyplynulo?

 

Jak vidíme rok 2011

Jaké slovo vystihuje rok 2011 dle čtenářů ReflexuJaké slovo vystihuje rok 2011 dle čtenářů Reflexu|Reflex.cz

1. Na prvním místě bylo suverénně slovo Havel. Zmínilo ho skoro 7 % ze všech účastníků. Jistě na to má vliv fakt, že Václav Havel zemřel dva týdny před naší anketou a smutná událost je tedy logicky jedna z prvních věcí, na kterou si vzpomeneme.

 

2. Rok 2011 stál za houby. Negativními slovy se to jen hemží: krize, korupce, prů*er, smrt, zklamání, bordel, stres, zlodějina a tak dál.

 

3. z třicítky nejčastějších slov je pouze sedm pozitivních. Na prvním místě je láska, pak úspěch a naděje.


4. znechucení je vidět i v použitém slovníku. Mezi "TOP30" se dostal prů*er a sr*čky. Přemýšleli jsme, jestli do infografik tato slova zahrnout, ale rychle převládl názor, že to nejsou vulgarismy úplně bezúčelné a že o něčem vypovídají. Laskavý čtenář tedy snad drsnější slovník promine.

 

5. Na konec desítky se dostal novotvar: slovo odklonit, jinak též vítěz ankety LN o slovo roku.

 

 

 

Co očekáváme od roku 2012

Co čtenáři Reflexu očekávají od roku 2012Co čtenáři Reflexu očekávají od roku 2012|Reflex.cz

1. Suveréně vede naděje (přes 12 %). Doufáme, že až se zas za rok zeptáme, nenahradí ji slovo zklamání.

 

2. Druhá místa jsou pro loňský rok i letošek stejná: změna. Život je evidentně neustálá změna.

 

3. Optimismus je vidět i dál. Dvanáct slov ze třiceti je pozitivních. Vysoko je úspěch, klid, láska, štěstí nebo radost.

 

4. Ne že by tam chyběly pesimistické výrazy. V roce 2012 někteří neodolali a dokonce šáhli po nejtvrdším kalibru. V TOP30 je totiž konec,konec světa (ano, proti pravidlům!), apokalypsa a Mayové.

 

5. Některá slova jsou krásně dvojsečná. Podle doprovodných komentářů nám přišlo, že třeba slovo práce je v kontextu roku 2011 spíš negativní ("samá práce"), v kontextu roku 2012 spíš pozitivní ("hlavně aby byla").

 

Prohlédněte si jednotlivé odpovědi

 

Ačkoli jsme čtenáře omezili na pouhá dvě slova (a 95 % účastníků naše přání ctilo), někteří čtenáři prokázali i v tak omezeném prostoru svou kreativitu a jejich kombinace jsou půvabné. Proto jsme se rozhodli, že zveřejníme kompletní získaná data. Přečíst si je můžete zde.