Věštění z karet

Věštění z karet Zdroj: Profimedia.cz

Spolehlivá věštba na vědeckém základě. Jak bude vypadat svět v roce 2013?

Příští rok na jaře bude oficiálním platidlem v Evropě euro, americkým prezidentem Obama, jeho ruským protějškem Putin, v čele KLDR bude stát Kim a na Blízkém východě zavládne arabská zima. Předvídači dějinných zvratů o tom nevědí, ale lze to odvodit ze siločar. Prozradíme, jak na to.

Spekulanti na burze tomu říkají technická analýza. Jestliže nějaký kurs delší dobu klopýtá zhruba takto: 1-3-2-2-4-3-3-5-4-4 … kam se vydá křivka příště? Spekulant vsadí na šestku a většinou se trefí. Ne vždycky, ale častěji ano. Všechno ostatní je slovní opar, který má výnosné podnikání skrýt laikům za kouřovou clonu.

 

S očekávanými světovými událostmi se to má podobně. Základem každého kvalifikovaného odhadu je fakt, že všechno se pohybuje v nějakém rytmu. Třeba euro – to už se nějakou dobu točí ve vířivce.

 

VĚŠTBA Č. 1: VZNIKÁ EURO-NORD

Blíže středu centrifugy jsou nordické země, jako Německo, Nizozemsko, Rakousko či Finsko, jež tlačí na vznik fiskální unie. Francie táhne s nimi, ač při tom ječí a kope nohama. Nejdále od středu jsou země zvané PIGS (zkratka pro Portugalsko, Itálii, Řecko a Španělsko). Vzdorují odstředivé síle modlitbami a zbytky dobré vůle.

 

Nevěřte nikomu, kdo tvrdí, že euro zanikne. Nedojde k tomu dříve, než celý projekt odpíská jako první Německo. Dokud budou z Berlína chodit zprávy, že euro nemá alternativu, bude se pořád obchodovat za 1,2 $ až 1,5 $ za euro a těšit se pozici druhé nejdůležitější rezervní měny světa.

 

Němci patrně prosadí své rozpočtové představy, které jejich kritici kdysi karikovali sloganem „Ein Volk! Ein Reich! Ein Euro!“ Mimochodem, kdyby měli pravdu, jedno euro by se dnes prodávalo alespoň za dva dolary. Možná Německo neuspěje ani dnes. V tom případě – a teď přijde chyták na katastrofisty – dojde vážně k rozpadu.

 

 

Nikoli eura, nýbrž eurozóny. Tedy měnové unie v současné podobě. No a co? Vznikne cosi, co bychom mohli nazvat třeba euro-nord. Tedy ještě solidnější měna než doposud. Česko, jehož koruna obíhá kolem eura jako koule na řetězu, by tedy mělo půjčit MMF peníze.

 

Závěr – pro správný odhad situace stačí sledovat, co říká Německo.

 

VĚŠTBA Č. 2: ABRAKA BARACK II.

Obalamutí-li Obama, či neobalamutí-li Obama (pardon) americkou veřejnost i podruhé, je otázka, již si kladou i oba mamutí (dost!) tábory jeho nepřátel — republikáni a stoupenci Čajového dýchánku. Ač na první pohled obé jedním jsou, podle průzkumů to platí jen z 87 procent, a navíc druhé vzniklo i na protest proti prvnímu.

 

 

Na věc lze jít také vědecky — jako to už skoro třicet let dělá jistý Allan Lichtman. Před čtyřmi lety správně předpověděl vítězství Obamy, před osmi a dvanácti lety Bushe juniora, před šestnácti a dvaceti lety Billa Clintona, před čtyřiadvaceti lety Bushe seniora a před osmadvaceti lety vítězství Ronalda Reagana. Používá systém zvaný „13 klíčů k Bílému domu“, vyvinutý speciálně k tomuto účelu. Třináct klíčů určí budoucího vítěze voleb, pokud v Lichtmanově testu získá alespoň osm bodů z třinácti. Tady jsou všechny:

 

1. Ovládá kandidátova strana Kongres? (Bod pro republikány.)
2. Má úřadující prezident ve vlastní straně vyzývatele? (Bod pro Obamu.)
3. Je kandidát úřadujícím prezidentem? (Bod pro Obamu.)
4. Navrhla nějaká třetí strana vážného vyzývatele? (Bod pro Obamu.)
5. Je ekonomika zrovna v recesi? (Zatím nelze říci.)
6. Roste Američanům disponibilní příjem? (Bod pro republikány.)
7. Prosadil úřadující prezident své hlavní cíle? (Bod pro Obamu.)
8. Panovaly v předešlém období sociální nepokoje? (Bod pro republikány.)
9. Měl úřadující prezident domácí skandál? (Bod pro Obamu.)
10. Zaznamenal úřadující prezident zahraniční fiasko? (Bod pro Obamu.)
11. Zaznamenal úřadující prezident zahraniční úspěch? (Bod pro Obamu.)
12. Je kandidát charismatický? (Bod pro Obamu.)
13. Je vyzývatel charismatický muž či národní hrdina? (Bod pro Obamu.)

 

Výsledek? 0+1+1+1+0+0+1+0+1+1+1+1+1 = 9. To znamená, že Obama zase vyhraje. Zabránit by tomu mohly jen různé hříčky osudu, jako například Obamova prohra ve státě Nevada. Ač nikdo netuší proč, žádný kandidát za posledních 90 let neuspěl, aniž předtím získal i tento stát kaktusů a kasin.

 

Závěr — navrhujeme sledovat: 13 klíčů plus vývoj v Nevadě a „houpavých státech“ (swing states – třeba Florida a Severní Karolína).

 

VĚŠTBA Č. 3: FAT BOY KIM A ARABSKÁ ZIMA

Dalšími indikátory vývoje, jež se tento rok vyplatí sledovat, je způsob, jak se severokorejský Kim vypořádává s dědictvím, které pro něj připravili otec Kim, děd Kim a sestra Kim. Postrádají tajné služby přítomnost některých členů rodiny? Objevuje se v Kimové přítomnosti ještě jiný Kim? Vůdci KLDR se asi moc nedaří. Byly zaznamenány nové přírodní divy? Rozkvetly louky v zimě a v létě udeřila sněhová bouře? Kim Čong-un prospívá a bytní jako Fat Boy Kim. Projeví se to i novým vlasovým přelivem. O moc více toho v Severní Koreji stejně nelze sledovat.

 

 

Indikátory ruského vývoje jsou cena ropy na světových trzích a hladina Putinovy emocionality. Klesla cena ropy pod 100 dolarů? Uhodil Putin rukou do stolu? Rusko čeká turbulentní rok. Obchoduje se ropa za 120 dolarů a více? Nechávají veřejné protesty Putina v klidu? Ruský vůdce se rozhodl nepříjemnosti „vysedět“. Jeho tělesná teplota nepřekračuje 20 stupňů Celsia a srdeční tep 40 úderů. Vyhraje všechny volby ještě pětkrát se 180 procenty hlasů.

 

Na závěr indikátor arabského jara. Je osobně vyzkoušený. Chvíli, kdy se islamistickým stranám definitivně podaří uchopit kormidlo a otočit loď k orientu, lze poznat celkem snadno. Stačí si koupit zájezd do egyptského Šarm aš-Šajchu, sestoupit na pláž, usadit se v jednom z četných barů a objednat si drink. Sedí tam dívka v šátku a kroutí odmítavě hlavou? Potom blahopřejeme ke svobodě — arabská zima právě začala!