Hugo Chávez po čtvrté chemoterapii

Hugo Chávez po čtvrté chemoterapii Zdroj: Profimedia.cz

Hugo Chávez se nevzdává. Opět se léčil na Kubě

Zdravotní stav venezuelského prezidenta Huga Cháveze je zahalen řadou nejasností. Rozptýlit se je podle CNN snaží státní televize VTV. Chávez údajně odcestoval v sobotu na Kubu, kde na něj čekalo několik lékařských vyšetření. Minulý měsíc zároveň podstoupil čtvrtou a podle jeho slov finální sérii chemoterapií.

 

Vypálil tak prozatím rybník všem lidem, kteří viděli v slábnoucím prezidentovi naději na brzkou změnu v politickém směřování Venezuely.

 

V červnu Chávez oznámil, že mu lékaři odstranili nádor z těla, neuvedl ale, o jaký typ rakoviny se mělo jednat. Léčení podstoupil jak ve Venezuele tak na Kubě.

 

"Před čtyřmi měsíci jsem byl ve velmi kritickém stavu. Dnes již však, díky Bohu, stojím na nohou a jsem připraven odejít z bitvy," komentoval podle VTV prezident svůj boj s rakovinou.

 

Hugo Chávez se v roce 1992 pokusil o puč s cílem svrhnout tehdejšího prezidenta Pereze. Přestože byl pokus neúspěšný, Chávez si získal na svou stranu lidové masy a již dva roky po svém uvězněni se dočkal propuštění. V roce 1998 s přehledem vyhrál prezidentské volby. Postupně převzal absolutní moc nad vládními složkami Venezuely a v roce 1999 dokonce připravil o moc parlament.

 

V roce 2002 se musel Chávéz vypořádat s pokusem o převrat, který vzhledem k masové podpoře prezidenta selhal. Později se ukázalo, že jedním z hlavních osnovatelů puče byly USA pod vedením bývalého prezidenta George Bushe.