Jamie Winstone

Jamie Winstone Zdroj: IMC Magazine web

Orální sex prý způsobuje rakovinu. Patří na prezervativy varování?

Rakovina ústní dutiny zabije v Británii 1800 lidí za rok – a čísla jdou nahoru. Kouření cigaret je přitom na ústupu. Nový dokument BBC přichází s tvrzením, že na vině je orální sex.

Od roku 1989 se počet onemocnění rakovinou ústní dutiny zvýšil v Británii o padesát procent u mužů a u žen narůstá o plná tři procenta každým rokem. Dokud všichni hulili cigarety jako fabrika v Liverpoolu, byl důvod naoko zřejmý. Porovnání aktuálních dat však přineslo zvrat – byť je kouření cigaret v Británii na masivním ústupu (podle očekávání také díky současnému protikuřáckému tažení), počet onemocnění rakovinou ústní dutiny stále roste.

 

 

Jak uvádí britský deník The Guardian, vědci potvrdili spojitost mezi lidským papilomavirem, který se přenáší pohlavním stykem, a zvýšeným rizikem onemocnění rakovinou. Stejný zdroj uvádí výsledky z britského výzkumného centra Cancer Research UK, podle nichž jsou k rakovině, způsobené papilomavirem, mnohem náchylnější promiskuitní lidé; ale také ti, kteří dávají ve volném čase přednost před hraním vodního póla orálnímu sexu.

 

Chystaný dokument BBC, který bude uvádět britská herečka Jaime Winstoneová (na fotografii), hodlá tabuizované téma napálit do éteru v hlavním vysílacím čase. Pokud se předkládané obavy potvrdí, přibude asi brzo na krabičkách prezervativů varování ministerstva zdravotnictví. Formulaci, uváděnou dnes na krabičkách cigaret v černém rámečku, přitom nebude nutné měnit ani o jediné slovo.

 

Zaujal vás tento článek? Podpořte Reflex.cz v hlasování o Křišťálovou Lupu 2010 v kategorii Média - všeobecná. Děkujeme.