Tristan Otto, první tyranosaurus rex v Evropě

Tristan Otto, první tyranosaurus rex v Evropě Zdroj: Muzeum přírodní historie Berlín

Evropě se ukáže vůbec první tyranosaurus rex. Pro české turisty za rohem

Tyranosaurus rex patří k nejznámějším dinosaurům vůbec, nejen díky Jurskému parku. Ale viděli jste ho vůbec tak říkajíc naživo? Leda v zámoří: v Evropě totiž ještě žádná kostra vystavena nebyla. První exemplář bude k vidění v berlínském Muzeu přírodní historie už od čtvrtka. Jmenuje se Tristan Otto, je mu šedesát šest (milionů) a patří k nejzachovalejším.

Expozice se jmenuje příznačně: Tristan - Berlín ukazuje zuby. A ty jsou u tyranosaurů až třiceticentimetrové, tedy největší chrup, jaký kdy se kdy u masožravých dinosaurů nalezl. A celá Tristanova hlava váží 180 kilogramů, kostra je dvanáct metrů dlouhá. A pokud jde o výšku, víceméně by sedělo cimrmanovské „takhle pocaď má ponožky“. Nebo jinak, takový ještěr tyran by mohl jezdit na slonovi asi jako dlouhán na oslu. Těžký je možná stejně, ale možná mnohokrát víc, odhady se různí: něco mezi pěti a devatenácti tunami.

Tristana našli před pěti lety v americké Montaně, hned se zařadil k těm nejlepším svého druhu. Z odhadovaného počtu tří stovek kostí jich má 170, o čemž si většina z padesátky nalezených T-Rexů může nechat zdát.

Tristan Otto, první tyranosaurus rex v EvropěTristan Otto, první tyranosaurus rex v Evropě|Muzeum přírodní historie Berlín

„Pro muzeum je to úžasný moment,“ řekl serveru The Local ředitel Johannes Vogel. Tyranosauři „mají tento zvláštní efekt na vnímání muzeí. Tento nebude výjimkou. V Berlíně jsme velice známé muzeum, v Německu nás milují. A teď myslím, že se stáváme velkým hráčem na světové scéně.“ Běžně mívají půl milionu návštěvníků za rok, teď profesor Vogel doufá, že se číslo zdvojnásobí.

Expozice potrvá nejméně tři roky. A pro české turisty není nijak nedosažitelná: spojení do Berlína není problém, základní vstupné 12 eur, snížené 9. Ale asi to nezkoušejte v prvních týdnech.

Watch video!