Stojící kameny jsou skryté pod vrstvou hlíny

Stojící kameny jsou skryté pod vrstvou hlíny Zdroj: Ludwig Boltzmann Institute

Objevený areál je pětkrát větší než Stonehenge
Kamenná řada je ve tvaru písmena C
Superhenge – největší prehistorický kamenný monument
Superhenge – největší prehistorický kamenný monument
Stojící kameny jsou skryté pod vrstvou hlíny
5
Fotogalerie

Archeologové objevili Superhenge – největší prehistorický kamenný monument

Britští vědci objevili nedaleko Stonehenge desítky stojících monolitů pohřbených pod nánosem půdy. Zřejmě jde o největší neporušený prehistorický monument v Británii. Jeho stáří se odhaduje na 4500 let.

Přibližně sto samostatně stojících kamenů, z nichž některé jsou až 4,5 metru vysoké, bylo objeveno pomocí zemního radaru asi tři kilometry od slavného Stonehenge, v archeologickém nalezišti zvaném Durrington Walls.

Kameny tvoří otevřený oblouk ve tvaru písmena C na ploše pětkrát větší, než je známý areál Stonehenge. Kromě objevených kamenů vědci dokázali pod zemí najít další upravená místa, v nichž byly původně usazeny kameny, které se nedochovaly.

“Kameny byly pro archeology ztraceny, ale díky moderní technologii jsme je objevili. Nález byl dílem obrovského štěstí,” uvedl v BBC Vince Gaffney, šéf archeologického projektu The Stonehenge Living Landscapes.

Naleziště Durrington Walls má v průměru 500 metrů, původně byl areal byl chráněn příkopem širokým skoro 18 metrů. Proto se mu říká Superhenge. Archeologové ale doposud soudili, že zde žádné významné kamenné struktury nejsou. Teprve moderní metody tajemství Superhenge odhalily.

Video placeholde
Superhenge – největší prehistorický kamenný monument • Ludwig Boltzmann Institute