Každý čtvrtý Švýcar už není Švýcar. Zemi obývá čtvrtina cizinců

Každý čtvrtý Švýcar už není Švýcar. Zemi obývá čtvrtina cizinců Zdroj: profimedia.cz

Každý čtvrtý Švýcar už není Švýcar. Zemi obývá čtvrtina cizinců

Ve Velké Británii, Francii, Německu či v Itálii média i politici pořád rozebírají imigrační politiku a chtějí omezovat příliv cizinců. Jenže vůbec nejvíce cizinců k počtu obyvatel žije v Evropě ve Švýcarsku – koncem roku 2014 to bylo přesně 24,3 procenta z celkové populace země. Informaci přinesl web thelocal.ch.


Celkový počet obyvatel Švýcarska dosáhl ke konci minulého roku 8 236 000 lidí. Oproti roku 2013 to je o 96 tisíc obyvatel více. Z toho, jak potvrdili ve čtvrtek švýcarští statistici, bylo 60 700 cizinců.

Přestože i v zemi helvetského kříže jsou politické strany a lidi, kteří se dívají na cizince skrz prsty, tak situace zde ani zdaleka není tak vyhrocená jako jinde. Důvody jsou dva.

Přestože je životní úroveň ve Švýcarsku jedna z nejvyšších na světě, sociální systém není tak štědrý, dávky se nedávají jen tak a na dobrý důchod si musí člověk připlatit a pracovat i v době, když už má na něj nárok.

Na rozdíl od jiných evropských zemí je také složení cizinců ve Švýcarsku zcela jiné. Téměř 16 procent z nich tvoří Italové, jen o procento méně Němci a kolem 13 procent Portugalci. Dále Francouzi, Srbové či Tamilové ze Srí Lanky (většinou jsou to hinduisté). Takže menší jsou i muslimské skupiny.

Do Švýcarska po okupaci vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 a v dobách komunismu emigrovaly také tisíce Čechů.