GifGif

GifGif Zdroj: Gifgif

Američtí studenti zkoumají emoce pomocí obrázků

Pokud je jeden obrázek jako tisíc slov, kolik tisíc slov představuje GIF obrázek? To možná brzy zjistíme. Dva studenti z Massachusettského technologického institutu z americké Cambridge chtějí vytvořit překladač z textu do GIF obrázků. Je to součást projektu, který by také mohl odhalit odlišnosti rozličných kultur ve vnímání emocí. Informoval o tom web mashable.com.

Postgraduální studenti Kevin Hu a Travis Rich vytvořili webovou stránku nazvanou GIFGIF, která dává uživatelům na výběr ze dvou obrázků a ptá se jich, který z nich lépe vyjadřuje jednu ze 17 emocí (například pohrdání, radost nebo překvapení). Momentálně je v systému kolem 4000 obrázků.

Tento proces vytváří sbírku definic, které mohou ostatní programy použít pro překlad krátkých emocionálních textů, například Shakespearových sonetů, do obrázků. Není to sice úplné čtení emocí počítačem, ale má to údajně k tomu blízko. GIF překladač je ale pouze jeden z potenciálních výstupů z projektu. Podle Riche, jakmile nasbírá projekt dostatek dat, bude moci GIFGIF doporučit film na základě nálady, kterou získá z určitého obrázku.