Cyborg

Cyborg Zdroj: Youtube.com

Vyrob si svého kyborga. Věda pro děti nebo týrání zvířat?

Šváb se zamontovaným čipem, dálkově ovládaný pomocí mobilního telefonu se začne prodávat na internetu jako stavebnice typu „urob si sám“.

Když byl autor tohoto článku ještě školákem, vrcholila práce v „laborkách z přírodopisu“ pitvou švába (účelem snad bylo vypreparovat z tohoto hmyzu střívko). Bylo to trochu divné a trochu zábava. Navíc holky u toho všelijak pištěly, což byl v sedmé třídě vítaný bonus. Dnešní děti si ovšem mohou se šváby užít zábavy ještě více. Pokud zaplatí 99 dolarů, budou si od listopadu moci objednat na internetu stavebnici, jejíž součástí bude i tento hmyz, nějaké čipy, operační nástroje a návod jak z tohoto zvířátka udělat dálkově ovládaného kyborga. (Ještě budou potřebovat inteligentní mobil, komunikace s RoboŠvábem probíhá přes Bluetooth.)

RoboŠvába (v originálu RoboRoach) představila firma Backyard Brains na konferenci TEDx v Detroitu. Podle serveru Science zde její stánek obléhal dav zvědavých diváků. Podle pokynů, které jeho „řidič“ zadával na obrazovce iPhonu, tam rejdil elektronický hmyz.

Hračka z živého tvora

Kyborg, tedy tvor na pomezí živého organizmu a robotické bytosti tak běhal po koberci. Jeho tvůrci, Greg Gage a Tim Marzullo, zakladatelé společnosti Backyard Brains jsou původně neurologové, kteří s takto upravenými šváby pracovali již delší dobu. Na ní podle nich nastala vhodná doba začít sklízet plody své práce a své výzkumy komerčně využít. Pomocí webu Kickstarter shromáždili dostatek financí nutných pro zahájení výroby vzdělávacích sad sloužících zájemců k vytvoření vlastního švábího kyborga. Hračka, dáli se to tak vůbec říci je určena pro děti od 10 let.

Stavebnice je podle jejích tvůrců zaměřena na popularizaci vědy o mozku. Nicméně ne každý je z něčeho takového nadšený. Zákon proti týrání zvířat sice RoboŠváb neporušuje (protože ten se týká pouze obratlovců), nicméně za etickou záležitost nelze tuto hračku tak úplně považovat.