Náklady na válku v Iráku

Náklady na válku v Iráku

Náklady na válku v Iráku

28. února vyjde kniha profesorky na Harvardu Lindy Bilmesové a nositele Nobelovy ceny za ekonomii Josepha Stiglitze The Three Trillion Dollar War. Tři biliony dolarů – takové jsou podle autorů americké náklady na vedení války v Iráku a její důsledky. Hrozivě vysoké, mnohonásobně převyšující oficiální odhady a navíc zatemňované Bushovou vládou.


„Bushova administrativa se mýlila, pokud jde o přínos války, a mýlila se. i pokud jde o náklady na její vedení. Prezident a jeho poradci očekávali rychlý, málo nákladný konflikt. Místo toho máme válku, která stojí víc, než si kdo dokázal představit,“ píší autoři knihy.
Podle jejich propočtů už náklady na vedení irácké války překročily náklady na dvanáct roků trvající válku ve Vietnamu a jsou dvojnásobně vyšší než na válku v Koreji. I nejmírnější scénář Stiglitze a Bilmesové ukazuje, že celkově budou náklady desetkrát vyšší než na první válku v Zálivu a dvakrát vyšší než náklady na americkou účast v první světové válce.
Před začátkem války odhadoval Bushův ekonomický poradce Larry Lindsey, že válka bude stát 200 miliard dolarů. Ministr obrany Donald Rumsfeld to ovšem označil za nesmysl a hovořil o rozmezí 50 až 60 miliard.
Stiglitz a Bilmesová tvrdí, že ve svých výpočtech a běžně zveřejňovaných údajích vláda mimo jiné podceňuje náklady spojené s lékařskou péčí pro zraněné vojáky a veterány, se škodami na vojenském materiálu a nekalkuluje s dlouhodobými makroekonomickými dopady. Pentagon disponuje i odpovídajícími čísly, ta ovšem nezveřejňuje – dostat se k nim bylo pro autory extrémně obtížné. Což, vzhledem k tomu, že jde o peníze z daní, může překvapit.
V přípravné studii před necelými dvěma roky autoři napsali: „Každý den, kdy zůstáváme v Iráku, rostou náklady, které se odrazí v rozpočtových výdajích, ztrátě produktivity a osobní bolesti a utrpení. Musíme se ptát: je to vyváženo přínosem války?"

Články:
Stáhnout článek o válce v Iráku
Zobrazit článek "The three trillion dollar war"
Zobrazit článek "The real cost of the Iraq war"