Jsem pro Události od sedmi večer

Minulý týden se mi podařilo vyvolat vzrušení na Kavčích horách, když jsem na serveru RadioTV.cz zveřejnil úvahu šéfredaktora zpravodajství České televize Michala Petrova o přesunu začátku Událostí ze čtvrt na osm na sedmou večer. S Petrovem jsme se bavili o zpravodajském kanálu ČT24 (rozhovor vyjde tento týden v Reflexu) a na Události přišla řeč jen tak mimochodem.



Už přede dvěma lety mi ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal říkal, že by Události rád přesunul do nějakého „rozumnějšího“ času, protože svým začátkem ve čtvrt na osm rozbíjí podvečerní programové schéma prvního programu. Zajímalo mě, jestli ty úvahy počítají s osmou večer, kdy začínají hlavní zpravodajská relace na některých zahraničních veřejnoprávních televizích, nebo spíš se sedmou či půl osmou.

Osmá hodina by byla zajímavá tím, že by ČT nekonkurovala žádným jiným zpravodajským relacím. Na druhou stranu by byla poslední v řadě – po Primě a Nově, kdy diváci očekávají hlavní večerní pořad a chtějí se spíš bavit nebo čekají na film. Půl osmá, kdy Události začínaly prvních pět let existence samostatné ČT, je smrtící z hlediska přímé konkurence Televizních novin, dlouhodobě vůbec nejsledovanějšího televizního pořadu u nás.

A tak se jako nejpříznivější jeví sedmá večer. Tak mi to také řekl Michal Petrov. Česká televize by sice musela čelit konkurenci Zpravodajského deníku na Primě, ten se ale nemůže kvalitou a obsahem Událostem rovnat. Petrov mi řekl, že o změně vysílacího času Událostí se jedná dlouhodobě a že sám na nedávné programové radě ČT prosazoval přesun právě na sedmou večer. A dodal, že ho hned nevypískali, takže se o tom bude moci jednat.

Ve stejném smyslu jsem napsal také článek na server RadioTV. Že redakce zpravodajství uvažuje o hodinové zpravodajské relaci mezi sedmou a osmou večer, která by obsahovala politiku, zahraničí, ekonomiku, kulturu, počasí a sport. Jakmile tenhle článek vyšel, začaly chodit esemesky mezi Kavčími horami a Bulharskem, kde byl Petrov na dovolené. Informace prý byla tajná; nadto televize s přesunem Událostí nepočítá v nejbližší době – nejdříve tak od příštího roku.

Informace ale byla venku, chytila se jí ČTK a televize musela reagovat. Mluvčí ČT Martin Krafl úvahy o změnách vysílacího času potvrdil, odmítl je ale komentovat. Sedmá hodina je prý jen jednou z uvažovaných variant. Krom toho o posunu Událostí se prý uvažuje od chvíle, co je ředitelem ČT Jiří Janeček, tedy dva roky. To je sice pěkné, ale kam ty úvahy vedou? A co je špatného na tom, že o téhle zamýšlené novince mluví nahlas?

Michal Petrov říká, že pokud by Události začínaly v sedm večer a trvaly rovnou hodinu, zhostila by se ČT své veřejnoprávní role lépe, než když – slovy některých analytiků – umožňuje divákům sledovat všechny tři hlavní zpravodajské relace za sebou. Souhlasím. Od televize veřejné služby by ale nebylo marné zeptat se diváků, jaký vysílací čas jim vyhovuje. Sám za sebe říkám, že sedmá večer je nejideálnější. A věřím, že se o ní nebude uvažovat další dva roky.