Paroubkovo hoře

Paroubkovo hoře

Paroubkovo hoře

Provládní média. Těmito dvěma slovy Jiří Paroubek začínal i končil v nedělních Otázkách Václava Moravce každou druhou větu ...

Provládní média. Těmito dvěma slovy Jiří Paroubek začínal i končil v nedělních Otázkách Václava Moravce každou druhou větu. Jelikož týden předtím obvinil z tendenčního psaní i mě osobně (Jiří Paroubek: JSOU MÉDIA OBJEKTIVNÍ?, Reflex č. 7/2009), začal jsem přemýšlet, proč má expremiér v médiích stále tzv. image problém.
Politiky dělají především dvě věci: forma a obsah. Můj problém s předsedou ČSSD ohledně formy začíná jeho vlasy. Jak mě chce politik s obarvenými vlasy přesvědčit, že mi jinak říká pravdu? Co když nechce přiznat barvu i v důležitějších věcech?
Podívejte na poslední sjezd ČSSD, strany populisticky odmítající radar: jak si mám vyložit vystoupení amerického generála Wesleyho Clarka, jenž Čechům, z nichž přes 60 procent radar odmítá, poděkuje za přijetí protiraketové obrany? Snad tak, že Paroubek – stejně jako maskuje šedivé skráně – skrývá pod dojmem exgenerála z NATO politickou spřízněnost s ruskou generalitou, případně syrskými soudruhy – oblíbenou kamarilou ČSSD?
Paroubek by se měl učit na Hradě u prezidenta Václava Klause: jeho téměř holá hlava nezakryje sebemenší ideologickou kamufláž. I proto je tak důvěryhodný.
Nyní k politickému obsahu. Vezměme hospodářskou krizi, Paroubkovo poslední velké téma. Politici se právem bojí rostoucí nezaměstnanosti, znamenající nejen dvojí rozpočtovou zátěž (žádné daně plus sociální dávky), ale i sníženou kupní sílu a tím pádem menší odbyt podniků. Paroubkův lék? Třináctý důchod! To sakra v Lidovém domě nemají opravdového ekonoma, jenž by předsedovi poradil, že důchodci o práci (nemyslím teď tu na přilepšenou) nepřijdou, protože jsou – důchodci? Obávám se, že někde tady začíná Paroubkův image problém.



Další články autora najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST (Reflex online)


Související články:

JSOU MÉDIA OBJEKTIVNÍ?

Jiří Paroubek: JSOU MÉDIA OBJEKTIVNÍ? (Reflex č. 7/2009)
Anketa: PŘESTANE KRIZE SAMA? (Reflex online, 9. 2. 2009)


Otázky Václava Moravce (Česká televize, 15. 2. 2009)
Clark na sjezdu ČSSD poděkoval Čechům za protiraketovou obranu (Novinky.cz, 14. 2. 2009)