Zelený Baull 4 / O ztrácení a nacházení míčků

„Golfových míčků není nikdy dost“, řekl mi jeden zkušený golfista, když mi jako dárek dával sadu nových míčků. Je to pravda, snad každý golfista má pocit, že nemá dostatek míčků a především: neznám golfistu, kterému by nevadilo, že míčky při hře ztratí, utopí.


Když jsem začal hrát, řekl jsem si, že dobré by bylo, kdybych z hřiště odcházel s větším počtem míčků, než s jakým jsem na hřiště přišel. Jak toho docílit? Jednoduše: neztrácet vlastní míče, tedy hrát dobře, a hledat cizí míče, které někdo ztratil. Když odpálíte a jdete ke svému míčku, koukáte se do různých míst podél fairwaye a hledáte. Samozřejmě při tom nesmíte zdržovat hru. Občas ale nějaký ten míček najdete.
Nejlépe se ovšem hledá ve chvíli, kdy nehrajete. Kdy se jen soustředíte na hledání. Například moje sestra, když mi dělala na Karlštejně při jednom turnaji caddieho, mě na několika jamkách opustila (musel jsem si tedy bag tahat sám) a šla do okolního lesa a přilehlých luk hledat. Našla – věřete nevěřte – 22 míčů. A většinou to byly míčky jako nové, protože na Karlštejně obvykle hrají ti, pro které koupě úplně nových míčků není nějakou finanční záteží.
Míčky se ovšem nedají nalézt kdekoli na hřišti. Jsou jamky, kde míče nenaleznete žádné. A jsou ty, v jejichž okolí jich je plno. Klasickým příkladem může být jamka číslo 5 právě na Karlštejně. Je velmi dlouhá, čtyřpar, hráč musí první ránu pořádně napálit, aby byla hodně daleká. Do rány se opře, ale čím víc síly dá, tím víc obvykle šlajsne, míč mu uletí do strany. Pro praváka to na téhle karlštejnské pětce znamená, že míč letí doprava, do lesa, kde je aut. Je tam i velký stráz, hledat nemá smysl. (Já jsem na téhle jamce v klidu, hraju totiž nalevo, takže mi výlet do lesa nehrozí.) Právě v těhle místech se pak válí mnoho míčků. Anebo Čertovo Břemeno, třetí jamka. Aut je za plotem, míčky létají do ohrady, kde se pasou koně, hráči do jejich výběhu nelezou. Tam se to pak hledá…
Zkušený hledač míčků tedy musí dobře vědět, která jamka je „plodná“ a která planá. Nejvíce míčů se obvykle ztrácí právě při prvních úderech, které letí daleko a mají tudíž největší rozptyl. Stačí si tedy vytipovat odpaliště, po jehož pravé straně je aut, ujít tak 140-180 metrů a v této vzdálenosti bude míčů nejvíce. Častým místem nálezů bývají i vodní překážky a jejich břehy. Na okrajích struh lze nalézt dost míčků, někdy i na krajích rybníčků.
Mimochodem, hráči nemají rádi dlouhé vodní překážky nejen kvůli tomu, že v nich míče mohou utopit, ale i proto, že v nich ztracené míče sami nemohou najít. Máte takový nepříjemný pocit, že míček odevzdáte majitelům hřiště, ti ho zase prodají, zatímco představa, že míček najde jiný hráč, zas tak bolestivá není. A víte, kolik na Karlštejně vyloví z místních rybníků míčů? Za sezónu jich prý mají 3 000.