Facka ve škole. Jste také pro?

Facka ve škole. Jste také pro?

Facka ve škole. Jste také pro?

V průzkumu, který si nechal udělat deník MF DNES, skoro šedesát procent dotázaných souhlasilo s trestáním dětí ve škole a čtvrtina lidí by neměla nic proti učitelské facce. Jste také pro? Já ne. Zajímá vás proč?


Aby to nevypadalo, že jsem zase takový pacifista. Fackování dětí, zdůrazňuji vlastních, považuji za docela funkční prostředek komunikace. Někdy je to opravdu rychlejší, srozumitelnější a pro dítě snesitelnější, než něco dlouze vykládat. A má zkušenost říká, že pokud začnete užívat tělesné tresty včas a na vhodném místě, o to rychleji s nimi můžete přestat. Fackovat třeba třináctiletou dceru by mi přišlo potupné pro obě strany.
Proč mi tedy tělesné tresty ve škole připadají nepřijatelné? U malých dětí je jako učitel nepotřebujete, u velkých vám už nejsou nic platné. Děti tak do páté třídy se dají k práci motivovat bez větších problémů. Hodně učitelů už pochopilo, že pokud nenutí děti permanentně sedět v lavici, pracují docela rády, a pokud pracují, výrazně méně zlobí. Pokud se ale učitelé nenaučí s dětmi takhle zacházet od začátku, už tak okolo šesté sedmé třídy před sebou mají agresivní, znuděný a rozhádaný dav, který by na facky odpovídal jen větší agresivitou. Fackování a tresty prostě do školy nepatří.
Je ale pravda, že děti víc odmlouvají, jsou nesoustředěné, agresivní, vulgární. Ředitelé na to reagují zdánlivě logicky – utáhnou šrouby. Obvykle to nepomůže, tak přitáhnou ještě. Znám hned několik škol, jejichž ředitelé dospěli do stadia, kdy už zakázali skoro všechno – chodit o přestávce po chodbě, shlukovat se, cokoli hrát, zdržovat se okolo školy po vyučování –, ale konfliktů a agresivity neubylo. Tak se nakonec rozhodli jít přesně opačnou cestou. Poměry spíš uvolňují a učí děti domlouvat společná pravidla chování, jejichž porušování má nějaké následky. Rozdíl oproti trestu je, že trest je svévolný, kdežto za „následky“ si můžu sám. Když ukradnu auto, neztluče mě soudce dle vlastního uvážení, ale zavřou mě podle sazebníku. A vím předem, kolik to zhruba bude. Tak si pak nemám co stěžovat. Docela slušně to funguje a ve školách, které tenhle systém dlouhodobě užívají, je výrazně dýchatelněji, aniž tam někdo někoho fackuje.
Ve skutečnosti totiž nejde o facku, zase nic tak tragického by se nestalo. Jen bychom si neměli namlouvat, jak ukazuje na začátku zmíněný průzkum, že samotné tresty a fackování situaci ve školách vyřeší. To zcela jistě ne.