O včelách a lidech

O včelách a lidech

O včelách a lidech

Ministr zemědělství Petr Gandalovič prý uvažuje o tom, jak podpořit včelaře nebo zařídit, aby zemědělci platili včelařům. Včely jsou totiž důležité pro opylování zemědělských rostlin, zejména stromů, a jejich úrodu. Přitom se málokdo věnuje včelařství profesionálně, protože cena medu není nijak vysoká...

. Navíc včel v poslední době ubývá kvůli včelímu moru a nemoci varroáze.
Jenže právě tady by mohl pan ministr zopakovat jeden z velkých omylů ekonomické vědy. Včely byly kdysi považovány za zářný příklad selhání trhu. Tenhle malý hmyz si prostě létá běžně tři kilometry daleko a opyluje, kde se dá. Včelám jejich majitel nemůže nařídit, aby opylovaly stromy jen tomu, kdo mu za to zaplatí. Takže v této oblasti trh selhává, a pokud chce někdo podpořit chov včel, a tím větší úrodu v sadech, musí zavést subvence pro včelaře. Že je to ve skutečnosti jinak, to zjistil až v sedmdesátých letech brilantní americký ekonom, později obviněný z daňových podvodů, Steven Cheung.
Zkoumal chování včelařů a sadařů ve státě Washington v USA, kde se pěstují jablka ve velkém. A zjistil, že v místech, kde je hodně ovocných stromů a málo včel, platí sadaři včelařům za to, že do jejich sadu umístí své včelíny. Naopak, tam, kde je hodně včel a málo stromů, zase platí včelaři sadařům, protože jen tak získají dost pylu a medu. Dokonce existoval velmi propracovaný systém cen a něco podobného se děje i v Německu a v malé míře i v Česku.
Tohle tedy není důvod, proč včelaře podporovat. Navíc nemoci, které zabíjejí včely, způsobí možná časem jejich nedostatek. Sadaři pěstující ovoce ve velkém pak ještě rádi budou včelařům platit, aby měli dobrou úrodu. Tedy pokud opylující včelky opravdu potřebují a pokud se budou mít možnost se včelaři rychle a pohodlně dohodnout, a to bez zásahů státu.



PROČ A JAK MARKA HUDEMY: O VČELÁCH A LIDECH - aktuálně v Reflexu č. 14/2008


Heslo o Stevenu Cheungovi ve wikipedii je zde, jeho slavný článek je v JSTOR k dispozici zde.