V prezidentské volbě se bojuje i o vliv na sociálních sítích.

V prezidentské volbě se bojuje i o vliv na sociálních sítích. Zdroj: ČTK, Reflex.cz

Získá Trump přístup k Obamovu účtu na Twitteru? Předání prezidentského úřadu se uskuteční i na sociálních sítích

Až v pátek 20. ledna 2017 opustí Barack Obama svůj úřad, přijde mimo jiné i o oficiální Twitter prezidentské kanceláře. Účet, který je zkratkou titulu „President of the United States“ @POTUS, připadne jeho nástupci. O to pikantnější by bylo, kdyby jej získal Donald Trump coby ukřičený internetový samouk, jemuž není na Twitteru nic svaté.

Barack Obama byl sice prvním tweetujícím americkým prezidentem, ale rozhodně nebude poslední. Sociální sítě jsou po televizních debatách druhým nejžhavějším bojištěm probíhajících amerických voleb a kromě postu nejmocnějšího politika světa se tak svádí i boj o milióny followerů.

I když průzkumy předpovídají těsné výsledky, na Twitteru s přehledem vítězí Trump, který se denně naváží do všech svých odpůrců, včetně současného amerického prezidenta, a jeho prostořeký styl má u lidí úspěch. Jeho případné vítězství by mu na Twitteru mohlo zajistit až dvojnásobné publikum.

Tweety zmizí, publikum zůstane

Národní archív Spojených států amerických (NARA) uvedl, co se s oficiálními účty Bílého domu stane po volbách. Obamovy tweety se přesunou do archívního účtu pod zkratkou @POTUS44, kde budou veřejně přístupné po uplynutí jeho mandátu. Followeři však na oficiálním účtu @POTUS zůstanou. Nový prezident USA tak začne se zcela čistým účtem, avšak s miliónovým publikem. Totéž se týká prezidentského Facebooku, Snapchatu, Youtube i Instagramu.

Obamův aktuální počet followerů na Twitteru je 11 miliónů. Trump má o milión více, Clintonová o milión méně. I když se zatím ani jeden z nich nevyjádřil, jak by po nástupu do úřadu s oficiálními profily na sociálních sítích naložil, zejména z Trumpova dosavadního chování je jasné, že by si zdvojnásobení publika velmi užíval. 

Bude on-line i první gentleman?

Michelle Obamová v přístupu k sociálním sítím následuje příklad svého muže a je velmi aktivní jak na Twitteru, tak i na Snapchatu. I její účet @FLOTUS bude po 20. lednu zakonzervován a přístup do něj dostane nová první dáma. V případě Melanie Trumpové zřejmě uživatelé Twitteru změnu ani nepostřehnou. Trumpova manželka v minulosti prokázala, jak moc jí je rétorika Obamové blízká. Dokonce natolik, že v létě na republikánském sjezdu okopírovala celý její projev. Zvládnout napodobení tonality tweetů pak bude určitě hračka.

Na Twitteru dokonce už existuje i účet pro prvního gentlemana USA @FGOTUS, jak by zněl v případě úspěchu prezidentské kandidátky titul Billa Clintona. Účet ale nepatří vládě Spojených států, vznikl už v roce 2013 a nese lehce sarkastický popisek „Jsem očividně na její straně“. Ať už tedy dopadnou volby jakkoli, na sociálních sítích bude určitě veselo.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH V USA >>>