Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Oranžáda (ČSSD) v 1. senátním kole. Ve druhém zaútočí modří (ODS)

Sociální demokraté si dělají obrovské naděje, že získají ve druhém kole voleb do Senátu 12 křesel a že tím ovládnou horní komoru parlamentu. Mohlo by to být pro ně jednoduché, protože z kola prvního postoupilo až 22 jejich lidí z 27 možných. Jenže vidina sladkého triumfu je nejistá.

 

Podrobné studium kompletních výsledků pátečních a sobotních voleb do Senátu naznačuje, že jen kolem deseti sociálních demokratů může počítat s celkovým vítězstvím (samozřejmě jde o projekci, jistota to není). O jeden, dva mandáty víc by naopak mohlo směřovat do rukou ODS. Když si totiž spočítáme pravděpodobné rozložení sil, pramenící z politických preferencí všech voličů, občanští demokraté mohou získat například větší podporu od kandidátů TOP 09, kteří už vypadli. K socialistům přejdou zase komunisté a od středových stran a nezávislých kandidátů se zisky zřejmě podělí.

 

Přibližně dvě senátní křesla by mohla získat KDU-ČSL (Petr Šilar v Ústí nad Orlicí a Stanislav Juránek v Brně), zabodují Severočeši.cz (Alena Dernerová v Mostě a možná i Jaroslav Doubrava v Ústí nad Labem). TOP 09 zůstanou maximálně dvě až tři křesla (a to bude vlastně zklamání). Jedinou šancí Věcí veřejných, i když poměrně slušnou, je Stanislav Czudek ve Frýdku-Místku. Překvapivě by mohla ale o obhajobu přijít známá senátorka Liana Janáčková v Ostravě, protože její soupeř, Antonín Maštalíř, nabere všechny levicové hlasy v „rudém městě“.

 

Ale ze senátních voleb přišla i jedna dobrá správa – zúčastnilo se jich 44,6 procenta oprávněných voličů, což je vůbec nejvíce od prvního hlasování do Senátu, které bylo v roce 1996.