Archív

Archív Zdroj: BLESK

Gross, Řebíček, Ambrozek. Zbohatli díky veřejným funkcím?

Stanislav Gross, Aleš Řebíček, Libor Ambrozek. Dělá příležitost boháče? Nebo jim křivdíme a tihle tři jsou schopní lidé, kteří k majetku přišli nejpoctivěji, jak si dovedeme představit?

 

„Média ze mě dělala hlupáka a těšila se, jak se v privátním světě ztratím a nebudu schopen postarat se o sebe a o rodinu. Teď už mi alespoň jednu věc nikdo vyčítat nemůže: že se nedokážu v normálním životě otáčet tak, abych nezůstal nikomu na obtíž,“ odpověděl loni v rozhovoru pro časopis Týden Stanislav Gross.

 

Svou dovedností zdůvodňoval geniální obchod s akciemi, které během půl roku zhodnotil z 21 na 110 milionů. Byly to akcie firmy Moravia Energo, která z většiny patřila Třineckým železárnám Tomáše Chrenka, které během Grossova politického života získaly dvoumiliardovou dotaci od státu. Opravdu Gross zbohatl díky schopnosti otáčet se v normálním životě?

 

Video placeholde
Reflex - Ivan Zachariáš • Ivan Zachariáš

 

Schopný nebo neschopný?

Aleš Řebíček, ministr dopravy z let 2006 až 2009, loni prodal akcie za 82 milionů korun. Tak to stojí v jeho majetkovém přiznání sněmovního registru. Zřejmě poslední část z prodeje jeho stavební firmy Viamont. Znamenalo by to, že dostal za svůj třetinový podíl během tří let 342 milionů korun.

 

V roce 2006 jej prodal, aby nebyl ve střetu zájmů. Nevědělo se ale za kolik a peníze dostával postupně, když už byl ministrem. A to v té době Viamont přišel k veřejným zakázkám za miliardy korun, znásobil se jí zisk. Začalo se firmě po jeho odchodu dařit, protože byl Řebíček neschopným šéfem?

 

Věřící a nevěřící

Kde jsou ti hodní politici, kteří ničeho nezneužívají, nic nekradou? Této pověsti se mohl těšit například lidovec Libor Ambrozek. Ale pak si koupil pozemek a postavil dům, celkem za 10 milionů. Vysvětlil to i tak, že 5,5 milionů ušetřil z příjmů politika. Vysvětlení věřícího politika ovšem nevěří ani politický matador Petr Nečas.

 

Monika Ambrozková, politikova žena, Hospodářské noviny sice odkázala na případ Bohuslava Sobotky, který podobnou částku rovněž ušetřil. Sobotka ale na rozdíl od Ambrozka pobíral všechny možné náhrady, které pak zneužil k pořízení bytu. Podezření na Ambrozka se sice pohybuje v řádově nižších částkách, ale lze to přehlédnout?

 

Přečtěte si rozsáhlý materiál o vysavačích státu v Reflexu 36 nebo v placené sekci.

 

Režie spotu pro Reflex: Ivan Zachariáš