Euroskeptici slaví.

Euroskeptici slaví. Zdroj: ČTK/AP/Stefan Rousseau

Britové odhlasovali rozchod s EU, Cameron do října skončí. Živě komentoval politolog Petr Sokol

Britští voliči ve čtvrtečním referendu rozhodli, že Británie vystoupí z Evropské unie. Na základě průběžného sčítání hlasů to dnes ráno shodně oznámily televizní stanice BBC, Sky News a ITV, které výsledek považují za nezvratný. Po sečtení více než 330 z celkových 382 obvodů se pro brexit vyslovilo téměř 52 procent voličů, zatímco v EU chtělo setrvat necelých 49 procent. Britská libra reagovala poklesem vůči dolaru na třicetileté minimum. Někteří politici včetně vůdce protievropské strany UKIP Nigela Farage vyzvali premiéra Davida Camerona k odstoupení.

Online přenos

Online přenos

Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 03:19
S pravděpodobností, že Brexit může vyhrát, se na scénu vrací návrh katolické a krajně levicové (severo)irské strany Sinn Fein, že v případě odchodu Spojeného království z EU bude požadovat referendum o sjednocení Severního Irska s Irskou republikou. To by znamenalo pravděpodobně velké problémy v Severním Irsku, protože zdejší protestanti si něco takového nedokáží představit. Euroskeptická Sinn Fein podporovala setrvání v EU, aby udržela vazby s Irskem, zatímco hlavní protestantská Demokratická unionistická strana (DUP) byla pro Brexit.
Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 03:01
City of London - 78 % pro setrvání - první obvod z metropole. Volební úředník právě i ve velštině oznamuje první výsledek z Walesu - Swansea ale těsně dala přednost Brexitu 51,5 %. Odchod vede zatím rekordním výsledkem s celobritskými 52,6 %.
Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 02:54
Za poslední hodinu narostlo na googlu hledání fráze "co se stane, když Brexit vyhraje" o 250 %. Není divu, zastánci Brexitu sklízí další a další úspěchy a překonávají své cíle zejména v anglických obvodech. Skotsko jejich náskok snižuje, ale i tak teď Brexit vede s 51,1 %. Ve Skotsku je totiž zatím vůbec nejnižší volební účast.
Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 02:43

Je sečteno 14 prvních obvodů z celkem 382. Jediný - West Dumbartonshire - hlasoval více proti Brexitu, než předpokládá model vedoucí k celobritskému výsledku 50:50. Všude jinde mají náskok oproti modelu zastánci Brexitu. Skotské obvody aktuálně sice aktuálně přiblížily celobritské skóre téměř k 50:50 (přesně 49,8 ku 50,2), a to přes to, že první protestantské okrsky v Severním Irsku hlasovaly pro Brexit.  

 
Odchod z EU je teď favoritem. Obrátit by to ale stále mohl zejména výsledek z Londýna, kde zatím není sečteno nic.
Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 02:29

Euroskeptici musí věřit, že jim to dnes vyjde, protože volební průzkum společnosti YouGov ukazuje, že nejmladší voliči hlasovali pro setrvání UK v EU ve více než 70 procentech, naopak Britové starší 65 let dali 61 % pro Brexit.

Naopak zastánci Bremain se začínají upínat k výsledkům z Londýna, kde potřebují vysokou výhru a vysokou účast. Jenže to druhé komplikoval dnes celý den déšť a dopravní výpadky, detektivka pokračuje.

Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 02:21
Středoanglický Swindon vrací výsledkovou houpačku na stranu Brexitu (50,7%) Po sečtení půl milionu hlasů je rozdíl 2 tisíce hlasů.
Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 02:20

Obvod Foyle, první neoficiálně sečtený okrsek v Severním Irsku, vrací vedení zastáncům setrvání, a to díky výraznému výsledku 78 % proti Brexitu. Očekávaný výsledek, protože Foyle je silně katolická část Ulsteru a nechce proto ztratit Brexitem kontakt s "unijní" Irskou republikou.

Pro setrvání se navíc vyslovil také další "vzdálený" obvod - soustroví Scilly  nedaleko "kletského", a tedy prounijního, Cornwallu. Bremain má aktuálně celobritsky 52 %.
Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 01:42
Jeden ze sčítacích úředníků na skotské Vysočině musel být eskortován ze sčítacího sálu, protože se na něm projevilo.....přílišné popíjení alkoholu. Média hlásí, že dost popíjí i labourističtí poslanci šokovaní tím, kam jim přeběhli voliči v jejich baštách. V podvečer se ještě mluvilo o drtivém dopadu referenda na rozdělené konzervativce. V této chvíli se zdá, že horší důsledky může mít výsledek pro opoziční labouristy.
Reflex
Reflex
24. června 2016 · 01:38

Prozatím byly sečteny hlasovací lístky v britském zámořském území Gibraltaru, na skotském souostroví Orkneje, dále pak v Newcastlu, Sunderlandu a Clackmannanshire. Průbežně vedou se ziskem 50,5 procenta zastánci odchodu z EU.

Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 01:35

Sunderlandský šok nespočívá v tom, že zde vyhrál Brexit. To se čekalo, ale rozdíl se očekával jen v řádu několika procent. Sunderland je labouristická bašta, kde všechny parlamentní obvody tradičně drží tato levicová, prounijní strana. Zdejší dělnické a drtivě bělošské voličstvo zřejmě překvapivě silně naslouchalo argumentům o nebezpečí imigrace a podpořilo jasně odchod země z osmadvacítky.

Ani sečtený výsledek z dalšího skotského obvodu Clackmannanshire zatím nezměnil celobritský náskok tábora "out", přestože zde vyhráli zastánci "in".
Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 01:24

Po výsledku v Newcastlu snížil server Spectator šanci zastánců setrvání v EU z 80 % na 68 % a  po výsledcích v Sunderlandu se libra během pár minut výrazně propadla vůči dolaru, a to o skoro 3 %.

Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 01:21
"Poražený" Sunderland se stává prvním obvodem, kde hladce vyhrál Brexit: 59 tisíc oproti 82 tisícům. V Sunderlandu Brexit podpořilo 61,7 %. To je větší vítězství, než se čekalo, a zdejší výsledek poprvé převrací celkové celobritské skóre ve prospěch Brexitu, který aktuálně vede s 50,5 %.
Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 01:14

Nigel Farge, šéf UKIP, již vystoupil s projevem. Odmítl uznat porážku, protože jeho strana prý stejně jednou vyhraje celou válku za odchod z EU, a to ať už dnes nebo jindy. Jeho příznivci se v reakcích diví Farageovu "poraženectví." Z druhého tábora naopak zazněl tvrdý odsudek politiky Nigela Farage. Bývalý hvězdný fotbalista Gary Lineker tweetnul svůj názor: "Ať už bude výsledek jakýkoli, Farage zůstane ču...m." Drsná politika očividně pokračuje i po ukončení kampaně.

Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 01:10
Skotské ostrovy Orkneye podle očekávání jasně proti Brexitu. Separatisté na druhou, kteří by v případě odchodu Skotska ze Spojeného království, chtěli zůstat ve Spojeném království, podpořili setrvání v Unii s více 63 % hlasů.
Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 01:03
Sunderland prohrál i na ostrovech a dokonce prohrál lokální sčítací derby na severovýchodě Anglie, protože první je sečten Newcastle: 65 404 pro setrvání, 63598 proti. 50,7 % pro setrvání. To zřejmě signalizuje těsný výsledek v celé zemi.
Reflex
Reflex
24. června 2016 · 00:42

Britský premiér Cameron poděkoval na Twitteru voličům, kteří hlasovali pro setrvání v EU.

Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 00:40

Gibraltar porazil Sunderland. Na "Skále" žije jen necelých 25 tisíc voličů, takže sčítání bylo mnohem jednoduší než na ostrovech. Volilo zde nakonec 20 172 občanů, z nichž 19 322 bylo pro setrvání, 823 pro odchod, 8 označilo obě možnosti a 19 žádnou. 95,9 % voličů na Gibraltaru tedy hlasovalo proti Brexitu.

Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 00:13
Mezi 84 poslanci konzervativců, kteří veřejně podpořili Cameronovo setrvání v čele vlády, jsou i klíčové straničtí euroskeptici včetně Borise Johnsona a ministra spravedlnosti Michaela Govea. Konzervativci se očividně snaží zahojit rány, které si mezi sebou sami uštědřili během emocionální předreferendové kampaně. 
Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 00:04

Zastánci odchodu přišli s teorií, že vysoká účast pomáhá zastáncům setrvání, dokud nepřekročí 75 %. Při ještě vyšší účasti by už podle nich měla profitovat stranu Brexitu, protože k volebním urnám přijdou i lidé, kteří obvykle nevolí. Realita nebo přání otcem myšlenky? Politologové se vždy dohadují, zda lidé, kteří nechodí normálně volit jsou tak spokojení, že ani nechodí volit, nebo tak naštvaní, že jim ani nestojí za to odevzdat svůj hlas. 

Petr Sokol
Petr Sokol
23. června 2016 · 23:58

Podle průzkumu YouGov hlasovali příznivci konzervativců 43 % (zůstat) ku 57 % (odejít). U labouristů byl poměr opačný 69 % ku 31 %. Nejvíce prounijní byli voliči levo-středových liberálních demokratů s 73 % ku 27 %. A logicky na druhém pólu byli voliči UKIP 7 % vůči 93 %.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 23:45

V rychlosti sečtení hlasů soupeří v tomto referendu o prvenství Sunderland s Gibraltarem. A jak ukazuje video - v Sunderlandu se počítá o stošest.

Petr Sokol
Petr Sokol
23. června 2016 · 23:35
Médii aktuálně kolují dva průzkumy. Ani jeden ale není klasickým exit-pollem, kdy se agentura ptá voličů odcházejících z volební místnosti. YouGov předpokládá těsný výsledek ve prospěch setrvání v EU (52:48), ale sama výsledek označuje za příliš těsný, aby se dal určit vítěz. Údajný soukromý průzkum euroskeptické strany UKIP naopak údajně předpovídá vedení zastánců odchodu (také 52:48).
Petr Sokol
Petr Sokol
23. června 2016 · 23:31

Více než 80 poslanců Konzervativní strany, kteří podporovali odchod země z EU, už doručilo premiéru Cameronovi dopis, v němž mu vyjádřilo podporu, aby pokračoval v čele strany a vlády. Brexit v kampani podporovala zhruba polovina z 330 konzervativních poslanců, což znamená, že přibližně 60 z nich se k dopisu nepřipojilo.

Petr Sokol
Petr Sokol
23. června 2016 · 23:29

Jedno vysvětlení ke způsobu sčítání - zejména pro ty, kteří sledují některé z televizních výsledkových studií na britských kanálech. V Británii se hlasy nesčítají v každé volební místnosti, ale volební urny se transportují do jednoho sčítacího centra v každém obvodě (nyní speciálně vytvořeného pro referendum). Abychom předešli konspiračním teoriím, připomeňme, že takto to probíhá i v parlamentních volbách. Pokud se ptáte proč, Britové mají obvyklou odpověď - jde o tradici.

Petr Sokol
Petr Sokol
23. června 2016 · 23:25

Odhady zmiňují volební účast přes 80%. Tak mnoho Britů přišlo naposledy volit v parlamentních volbách za premiér Churchilla v 50.letech.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 23:13

Z průzkumu, který provedla agentura YouGov pro televizi Sky News vyplývá, že 52 procent Britů hlasovalo pro setrvání v EU.

Petr Sokol
Petr Sokol
23. června 2016 · 23:05

Místnosti se zavřely (respektive volit už může jen ten, kdo stál ve 23:00 ve frontě) a Nigel Farage vydal prohlášení, ve kterém pochválil kampaň i vysokou účast, ale připustil, že strana "zůstat" asi těsně zvítězí. V Sunderlandu už běhají sčítači s urnami, aby opět byli první.

Petr Sokol
Petr Sokol
23. června 2016 · 23:01

Hlavními faktory pro rozhodování voličů se staly imigrace u příznivců odchodu a obava z ekonomických ztrát po případném Brexitu u zastánců setrvání. Oba faktory se v průzkumech střídavě předháněly podle toho, která strana zrovna vedla.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 23:00

Volební místnosti jsou uzavřeny, začíná sčítání hlasů. Británie i EU napjatě očekávají výsledky. Jako první ohlásil účast u hlasování Gibraltar, ve zdejším okrsku přišlo k urnám 83,65 procent voličů.

Petr Sokol
Petr Sokol
23. června 2016 · 22:45

Půl hodiny do vyhlášení výsledků je ta pravá doba načrtnout si časový plán sčítání výsledků. Ve 23 hodin našeho času se uzavřou volební místnosti. Kolem půl druhé se očekává, že by mohly být sečteny první z 380 sčítacích obvodů. V Británii se tradičně závodí, kde budou první; v parlamentních volbách v poslední době vždy vítězí Sunderland, kde sčítači běhají a dělají vše pro to, aby tuto neformální soutěž vyhráli. Dnes by Sunderlandu chtěl šlapat na paty také Wandsworth. Před druhou hodinou ranní by pak měl být sečten obvod London City. Kolem druhé se čeká výsledek z malých obvodů - Gibraltar a ostrov Scilly. Kolem páté by se již měly rýsovat celkové výsledky a mezi pátou a osmou našeho času ("v době snídaně") by měl být vyhlášen celkový výsledek na radnici v Manchesteru, který byl volební komisí vybrán jako centrum letošního celobritského sčítání.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 22:12

Největší překážkou celého referenda je nepřízeň počasí. Tisíce lidí nemusely stihnout hlasování, protože uvízly na londýnských nádražích poté, co byly kvůli počasí zrušeny jejich spoje.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 22:08

Do uzavření hlasovacích místností zbývá hodina.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 22:00

EU se bude muset změnit, ať už hlasování v Británii dopadne jakkoli, uvedl francouzský prezident Hollande. Jeho německý protějšek Gauck vyzval, aby se Evropa z krize kolem brexitu poučila.

Petr Sokol
Petr Sokol
23. června 2016 · 21:44

Dobrá zpráva přichází také pro zastánce odchodu z Unie. Průběžná čísla dávají tušit vysokou účast také v některých baštách euroskeptiků jako je třeba Dorset na jihu Anglie.

Petr Sokol
Petr Sokol
23. června 2016 · 21:23

Referendum o Brexitu potvrzuje, že žijeme v době konspiračních teorií. Kromě již zmíněné teorie, že zastánci Brexitu si musí brát do volebních místností vlastní tužky, protože by jejich lístek mohl být jinak zfalšován (vygumován), se objevují i konspirační teorie o tom, že vražda poslankyně Coxové několik dní před referendem je příliš podezřelá a příliš pomohla zastáncům setrvání v EU. V takové atmosféře asi nepřekvapí, že celé dvě třetiny voličů euroskeptické strany UKIP věří v to, že existuje spiknutí, které má za cíl zfalšování výsledků referenda. Třetina příznivců strany Nigela Farage je dokonce přesvědčena, že toto údajné spiknutí za účelem manipulace výsledků řídí samotná britská tajná služba MI5. James Bond tedy zřejmě dnes večer bude pobíhat po volebních místnostech vyzbrojen gumou..

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 21:18

Na půl hodiny se podvečer uzavřela volební místnost v Huddersfieldu v severoanglickém hrabství West Yorkshire kvůli násilnostem. Parta pěti teenagerů tam pobodalo osmnáctiletého mladíka. Policie ale souvislost s referendem nenašla a hlasování mohlo pokračovat.

Petr Sokol
Petr Sokol
23. června 2016 · 21:10
Byl zveřejněn poslední průzkum před uzavřením volebních místností. Podle společnosti Populus by měli mít zastánci setrvání v EU náskok v poměru 55 % ku 45 %.  Na dlouhé hodiny bude tento průzkum posledním vodítkem pro pravděpodobný výsledek, protože po uzavření místností nebudou zveřejněny žádní exit-polly. Výzkumné agentury se totiž shodly, že by nebyly přesné. Pouze agentura YouGov chystá zvláštní povolební průzkum. Budeme tedy čekat na začátek sčítání hlasů někdy za dvě hodiny.
Petr Sokol
Petr Sokol
23. června 2016 · 20:53

Vysoká účast ve Skotsku by znamenala další výhodu pro zastánce setrvání Spojeného království v EU. Skotové patří k nejvíce proevropským občanům ostrovů. Vládní strana v regionálním skotském parlamentu - Skotská národní strana - dokonce hrozí, že by v případě Brexitu vyvolala další referendum o skotské nezávislosti a do EU by se Skotsko vrátilo již jako nezávislý stát. V takovém scénáři by ovšem Skotsko mohlo narazit při vstupu do EU na veto některé členské země, která je také ohrožena separatismem (Španělsko, Belgie....).

Předpoklad o skotské podpoře členství Británie v EU ovšem stojí na předpokladu, že skotské separatisty nenapadne schválně podpořit v referendu Brexit, aby si jím ulehčili odchod Skotska ze svazku s Anglií. V atmosféře britské politické férovosti se ale takový nápad zatím veřejně neobjevil.
Reflex
Reflex
23. června 2016 · 20:20

Geekové se před realitou uchylují do imaginárních světů, ale referendum je dohnalo i tam.

Brexit a fantasy: Hra o trůny v ohrožení, aktivistka Rowlingová, Gimli nesmí volit

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 19:44

Slušnou účast ve svém „rajónu“ predikuje komisařka Mary Pitcaithlyová, která bude oznamovat výsledek za celé Skotsko. Odhaduje, že ze čtyř miliónů voličů přijde 70-80 procent, více než při celonárodních volbách, ale méně než k plebiscitu o skotské nezávislosti: to volilo 85 procent lidí.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 19:38

Boris Johnson, hlavní euroskeptik od konzervativců a nedávno ještě starosta Londýna, v rámci kampaně málem políbil rybu. Možná si ten nedostatek odvahy bude ještě dlouho vyčítat, pokud jeho tábor těsně prohraje.

boris

Petr Sokol
Petr Sokol
23. června 2016 · 19:18
Řada volebních místností hlásí rekordní účast, měla by překročit tu, která obvykle bývá při parlamentních volbách. Zřejmě dobrá zpráva pro zastánce setrvání, ale několik posledních voleb ve světě postavilo na hlavu řadu zaběhlých politických pravidel.
Petr Sokol
Petr Sokol
23. června 2016 · 18:35
Do uzavření volebních místností chybí čtyři a půl hodiny. Vzhledem k těsným průzkumům rozhodne definitivní výsledek do značné míry volební účast. Předpokládá se, že vyšší účast by měla být výhodou pro tábor zastánců setrvání. První hodiny hlasování signalizovaly vysoký zájem voličů, což potvrzovaly i fronty před volebními místnostmi. Později začal účast komplikovat silný déšť, který vedl i k uzavření některých místností. Nejvíce zasáhlo špatné počasí Londýn a jihovýchodní Anglii, což by mělo mít na výsledek hlasování neutrální výsledek, protože hlavní město je baštou strany "Remain", zatímco jihovýchod volí silně pro "Leave."
Reflex
Reflex
23. června 2016 · 18:21

Drobní investoři, kteří se chtěli zajistit před oslabením libry v případě vítězství odchodu Británie z EU v dnešním referendu, napumpovali peníze do investičních nástrojů zvaných ETF, které jim umožňují spekulovat na pokles libry. Hodnota aktiva spravovaných těmito fondy tím ve středu dosáhla rekordní úrovně 279,9 milionu dolarů (6,6 miliardy Kč), v pondělí byla ani ne poloviční.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 17:46

Cynická obluda vystihla referendum trefně. "Už zajtra se dozvieme, ako veľmi sme v briti."

Petr Sokol
Petr Sokol
23. června 2016 · 17:40
Pro našince je překvapivé i to, kdo všechno může volit v dnešním referendu. Samozřejmě hlas mají britští občané žijící na ostrovech a pak i ti, kteří žijí v zahraničí méně než 15 let. Naopak volit nemůže většina občanů jiných států EU usedlých ve Spojeném království (kteří jinak mohou volit v evropských a místních volbách). Výjimky ale tvoří Irové a občané států britského společenství Commonwealth (zjednodušeně řečeno bývalých britských kolonií), kteří mohou ve Spojeném království volit v parlamentních volbách i v referendech, jako je to dnešní. Díky tomu mohou dnes o setrvání či odchodu z EU rozhodovat i v Británii žijící Malťané či Kypřané. Hlas mají v celém Spojeném království jen osoby starší 18 let, přestože ve Skotsku se v regionálních volbách volí již od 16 let. 
Petr Sokol
Petr Sokol
23. června 2016 · 17:18
Výsledek referenda ovlivní také stávka francouzských dispečerů letového provozu. Bylo zrušeno více než 100 letů a mezi uvízlými je i řada britských občanů. Volební komise na jejich dotazy odpověděla, že v tomto případě nemohou požádat o mimořádnou volbu v zastoupení. V Británii za vás totiž může volit v zastoupení někdo jiný, ale pouze pokud o to požádáte v časovém předstihu. Existuje sice výjimka - právě zmíněná mimořádná volba v zastoupení, ale ta se vztahuje pouze na zdravotní neschopnost či situaci, kdy jste nečekaně pracovně vysláni do zahraničí. Je-li vám zrušen let, volit takto nemůžete.
Reflex
Reflex
23. června 2016 · 17:17

Kdyby žil, hlasoval by bývalý britský premiér Winston Churchill v referendu pro setrvání Británie v Evropské unii. V rozhovoru pro španělský deník El Mundo to uvedl politikův vnuk a konzervativní poslanec britského parlamentu sir Nicholas Soames. Evropská unie je podle něj zárukou míru a prosperity v Evropě.

"Mohu říct, že Churchill soudil svět podle toho, jak ho viděl," uvedl Soames. "A je vysoce nepravděpodobné, že by na základě toho, jak vypadá svět v roce 2016, se vší nenávistí a nestabilitou, která v něm panuje,... mohl říct 'Ano, je rozumné, aby Spojené království vystoupilo z EU'."

Petr Sokol
Petr Sokol
23. června 2016 · 16:02

Paradoxně o svůj politický osud dnes hraje i Cameronův velký kritik - lídr euroskeptické Strany za nezávislost Spojeného království (UKIP) Nigel Farage. Hrozí mu totiž, že si obrazně vypustí politický rybník. V případě Brexitu bude sice moci slavit naplnění svého snu v podobě odchodu země z EU, ale jeho osobní kariéra europoslance skončí, protože Británie již své zástupce v Evropském parlamentu mít nebude. Samotný lídr UKIP se navíc nikdy nedokázal probojovat do britského parlamentu a těžko se mu to povede po tom, co jeho strana případně naplní hlavní bod svého programu.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 15:54

Den nezávislosti. Nigel Farage a jeho filmaři odvedli pěknou práci. Mašinky, kriket, Big Ben a hodně vlajek. A samozřejmě náležitě dramatická muzika.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 15:46

Mnozí voliči nevěří komisi a jejímu vybavení: nosí si své propisky a fixy. „Hádám, že někdo roznesl fámu, že hlasy obyčejnou tužkou lze vymazat, což je směšné,“ potvrdil Guardianu zdroj z jedné volební komise. Průzkum YouGov ukázal, že 46 % euroskeptiků považuje za pravděpodobné, kdyby se výsledky falšovaly. Hashtag #Usepens ale už na Twitteru láká spíš recesisty než paranoiky.

„Volil jsem tužkou, kdyby si to pak MI5 potřebovala změnit,“ tweetoval známý vědec Brian Cox.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 15:04

Pro britské sázkaře je brexit rekordem: nikdy se na politickou událost nesázelo jako nyní. Společnosti inkasovaly asi dvacet miliónů liber (700 miliónů Kč), což je obdobná částka jako na finále mistrovství světa ve fotbale. Bookmakeři více věří v setrvání v EU, v posledních dnech to platí i pro sázející.

Petr Sokol
Petr Sokol
23. června 2016 · 14:59

Dnešek může být nejenom začátkem konce Velké Británie v EU, ale také počátkem konce premiéra Davida Camerona v čele britské vlády. V Británii se čile spekuluje o tom, zda by Cameron dokázal přežít v čele vládní Konzervativní strany, a tedy i kabinetu, pokud by v referendu prohrál jeho postoj zůstat v Unii. V případě vítězství Brexitu by velmi pravděpodobně část konzervativních poslanců navrhla hlasovat o lídrovi strany v jejím parlamentním klubu. 

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 14:48

Někde přívalové deště přímo vyřadily volební místnosti. Ty tak byly přesunuty.

Petr Sokol
Petr Sokol
23. června 2016 · 14:17

Kromě hlasovacích místností na Britských ostrovech se dnes ráno otevřely také hlasovací okrsky ještě na jednom místě evropského kontinentu - v Gibraltaru, který je jedinou britskou kolonií náležící do EU. Zdejší odhady předpovídají, že až 85 % obyvatel "Skály", jak se kolonii přezdívá, bude hlasovat pro setrvání v Unii. Důvodem je hlavně obava, jak by se Španělsko po Brexitu zachovalo k pendlerům, kteří jezdí denně pracovat za hranici. Španělé si území Gibraltaru dlouhodobě nárokují, a proto může hrozit, že v případě odchodu území z EU zavedou velmi drahá víza nebo podobné překážky pro občany Gibraltaru. Svůj hlas pro setrvání i proto již dopoledne odevzdal i premiér místní vlády labourista Fabian Picardo.

Petr Sokol
Petr Sokol
23. června 2016 · 14:11

Britští novináři se očividně příliš "nepářou" s vyvážeností svých listů. Třeba probrexitový The Telegraph dnes zveřejnil text s názvem "20 důvodů proč vystoupit z EU". Preference britských listů se dnes poznají zejména podle toho, zda dávají prostor k poslednímu slovu před hlasováním na svých stránkách premiéru Cameronovi (tábor odpůrců Brexitu) nebo bývalému londýnskému starostovi Borisu Johnsonovi (listy pro odchod z EU). Paradoxně se tak hlavními tvářemi obou stran stali politici z jedné strany - vládních konzervativců.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 14:05

Rozhodnutí Spojeného království opustit Evropskou unii pravděpodobně vyvolá velký výprodej libry, povede k prudkému poklesu příjmů domácností a recesi, tvrdí finančník George Soros.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 14:04

Britové rádi chodí volit s pejsky, to je tradiční kratochvíle. Ale že tím teď musejí hltit i Twitter... #Dogsatpollingstations

Psi u brexitu.
Psi u brexitu.
Petr Sokol
Petr Sokol
23. června 2016 · 13:58

Noviny ve Velké Británii tradičně doporučují svým čtenářům, jak mají volit ve volbách. Učinily to i při dnešním referendu. Nejčtenější list země - bulvární Sun (britská obdoba českého Blesku) doporučil Britům hlasovat pro odchod z EU. Naopak konzervativní a tradiční noviny The Times plédují ve svém komentáři pro setrvání v Unii, stejně jako levicově liberální The Guardian. Do stejného tábora se zařadily i ekonomické The Financial Times.Naopak největší konzervativní deník The Daily Telegraph chce, aby země podpořila Brexit. Rozpolcenost napříč sociálními i dalšími skupinami potvrzuje i fakt, že v předreferendových doporučeních se neshodly v některých případech ani deníky stejného titulu s redakcemi vlastního nedělního vydání. To se stalo třeba Timesům, kde deník chce zůstat, ale nedělní vydání podpořilo odchod z osmadvacítky.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 13:28

Co kde řeší v souvislosti s brexitem: nejvíce lidé googlovali imigraci, zdravotnictví (NHS) a britské emigranty (expats).

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 13:24

Čerstvý průzkum přímo z volebního dne: Situace se obrátila, setrvání v EU vede

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 13:02

Na jihovýchodě Anglie přívalové deště zkomplikovaly dopravu i volby. Například volební místnost v Chessingtonu zůstává otevřená, třebaže se voliči musejí brodit 15centimetrovou hloubkou. Jeden muž jim půjčuje holínky; nejsou zprávy, že by si vybíral pouze příznivce či odpůrce EU.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 12:49

Argumenty pro i proti vystoupení z EU mají velmi různou kvalitu. Bez ohledu na to, zda skutečné náklady exitu převažují výnosy, či ne, a bez ohledu na to, zda proti nim existují protiargumenty, tady je výběr tří důvodů pro vystoupení, nad nimiž stojí za to opravdu zapřemýšlet.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 12:45

Českoamerická vysloužilá tenistka vidí paralely v brexitu a volbami v USA. Farage = Trump?

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 12:38
Reflex
Reflex
23. června 2016 · 12:28

Poměrně nepříznivé počasí neodradilo Londýňany. Na severu metropole se u mnoha volebních místností tvořily fronty a někteří lidé dopolední hlasování vzdali s tím, že se vrátí později. Nad Londýnem se ráno přehnal liják, kolem poledne je pod mrakem a místy stále prší. Do volebních místností, které se otevřely v 7 hodin místního času, po ránu přicházeli lidé na cestě do práce či s dětmi do školy. Ani po ranní špičce ovšem hlasujících příliš neubylo.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 12:20

Vůdce protievropské strany UKIP Farage hlasoval, věří v malou účast a úspěch brexitu. Z poslední televizní debaty se omluvil kvůli večeři se synem.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 12:01

Svůj lístek do urny vhodila ve městě Glasgow už i skotská první ministryně Nicola Sturgeonová. Hlasovala pro evropskou budoucnost země.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 11:56

Současný stav v Británii komentuje kresbou Ivan Steiger.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 11:53

Pokud by dnes Britové v referendu odhlasovali odchod z EU, bude nejspíš nutné svolat na příští týden mimořádnou schůzi Evropského parlamentu.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 11:35

Velký zájem o referendum registrují volební místnosti ve Skotsku. Většina Skotů podle průzkumů podporuje setrvání v EU.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 10:50

Odhlasoval premiér Cameron. Jděte a hlasujte pro větší a lepší Británii uvnitř reformované EU, vzkázal voličům.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 10:40

Světový tisk dnes hodnotí dopady britského referenda na osud Evropské unie a zvažuje šance obou táborů. Evropské listy většinou podporují setrvání Britů v EU.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 10:20

V souvislosti s hlasováním o setrvání Británie v EU vyhlásil Reflex před dvěma týdny své vlastní referendum nanečisto. Jak dopadlo najdete zde.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 10:03

Pokud zprůměrujeme šest hlavních a největších průzkumů je v Británii poměr stoupenců a odpůrců setrvání země v EU rozdělen přesně napůl.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 09:45

K referendu se vyjádřují i britské osobnosti. Stephen Hawking řeší vědeckou spolupráci, David Beckham vzpomínal na evropské spoluhráče v Manchesteru, Jeremy Clarkson si propaguje nový pořad a John Cleese nevěří v možnost reforem EU.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 09:44

Evropské akcie zahájily obchodování růstem, investoři sázejí na setrvání Británie v EU.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 09:42

Podle posledních průzkumů jsou preference stoupenců i odpůrců „brexitu“ takřka vyrovnané. Politolog Jefim Fištejn tuto skutečnost považuje za důkaz totálního rozpůlení Velké Británie a v takových kulisách by podle něj ani k hlasování nemělo dojít.

Reflex
Reflex
23. června 2016 · 09:40

Volební místnosti v Británii se otevřely.