Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ľubomír Kotrha

Politolog Fištejn: Rozhodovat o „brexitu“ na základě desetin procenta je nehoráznost

Do začátku hlasování o setrvání či vystoupení Velké Británie z Evropské unie zbývají hodiny. Podle posledních průzkumů jsou preference stoupenců i odpůrců „brexitu“ takřka vyrovnané. Politolog Jefim Fištejn tuto skutečnost považuje za důkaz totálního rozpůlení Velké Británie a v takových kulisách by podle něj ani k hlasování nemělo dojít.

„Každý rozumný vládce by za takových okolností nepřijímal žádné rozhodnutí. Vždyť tu mohou rozhodnout pouhé desetiny procenta a rozhodovat za takové situace je nehoráznost,“ uvedl Fištejn pro web reflex.cz. Podle něj Evropská unie prochází velkou krizí a potřebuje reformu. Vypsáním hlasování o setrvání v Unii prý chtěla Velká Británie „eurokratům něco naznačit“, ale důsledky případného „brexitu“ mohou mít ničivé následky. „Britského příkladu mohou následovat další země, například Španělsko,“ varuje Fištejn.

Podle něj se na výsledku hlasování výrazně promítne zavraždění poslankyně Jo Coxové. „Do té doby byla většina argumentů pro i proti programová. Po jejím zavraždění došlo k záměně argumentů a debata se stala nevěcnou,“ míní Fištejn.