Pokud se obyvatelé Velké Británie v referendu rozhodnou vystoupit z EU, bude mít na českou ekonomiku jen minimální dopad, míní čeští ekonomové.

Pokud se obyvatelé Velké Británie v referendu rozhodnou vystoupit z EU, bude mít na českou ekonomiku jen minimální dopad, míní čeští ekonomové. Zdroj: Pixabay.com

Dopad „brexitu“ na Česko? HDP umaže maximálně několik desetin procenta

Pokud se občané Velké Británie ve čtvrtečním referendu rozhodnou pro vystoupení své země z Evropské unie, budou mít dopady jejich volby na českou ekonomiku zanedbatelný vliv. Hrubý domácí produkt Česka se díky tomu zmenší maximálně o pár desetin procent a na počtu lidí bez práce se případný „brexit“ prakticky neprojeví. Vyplývá to z ankety webu reflex.cz mezi tuzemskými předními ekonomy a analytiky.

Podle hlavního ekonoma společnosti Deloitte Davida Marka by případný brexit nejspíše negativně ovlivnil ekonomiku Velké Británie a zvýšil nejistotu na finančních trzích. „Obojí by se promítlo i do tuzemské ekonomiky, nicméně ve velmi limitovaném rozsahu, maximálně 0,1-0,2 procenta HDP,“ uvedl Marek. Podle Jana Vejmělka z Komerční banky by mohlo vystoupení Velké Británie z Unie negativně ovlivnit některá investiční rozhodnutí i českých korporací. „I v případě pesimistického scénáře bych očekával negativní dopad do růstu HDP maximálně v rozsahu desetin procentního bodu,“ říká Vejmělek.

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská připomíná, že Velká Británie je pro Českou republiku třetím největším exportním trhem, ale Česko není na britské ekonomice až tak závislé jako například Polsko nebo Slovensko.  „Ačkoliv riziko brexitu se již projevilo v důvěře firem a ve výhledu budoucího růstu vývozu, přímý dopad brexitu na růst ekonomiky v horizontu dvou až tří let očekáváme jen velmi omezený v řádu jen pár desetin procentního bodu, což odpovídá ale běžné chybě odhadu nebo zpětným revizím Českého statistického úřadu,“ vypočítává Horská.

Případné vystoupení Velké Británie z Unie nebude mít ani žádný dopad na tuzemský trh práce. „Důsledky pro trh práce by neměly být v tomto případě nijak viditelné. Musela by přijít post-brexitová recese, která by výrazně obrátila směr evropské i české ekonomiky, aby se trh práce v ČR otřásl. A to nepovažuji za příliš pravděpodobné,“ říká hlavní ekonom ČSOB Petr Dufek.  Pavel Sobíšek z UniCredit Bank se domnívá, že s případným poklesem HDP v důsledku brexitu by mírně poklesla i zaměstnanost. „Řád desetin procentního bodu je ale vzhledem k dalším nejistotám na hranici měřitelnosti,“ říká. Co podle něj predikovat a změřit lze, je vývoj kurzu libry k české koruně. „Brexit by posílil korunu proti britské libře odhadem o pět procent a na delší dobu by zvýšil kolísavost kursu,“ říká Sobíšek. Pokud však Velká Británie v Unii zůstane, podle Jana Vejmělka z Komerční banky libra naopak globálně posílí.