Gimli.

Gimli. Zdroj: IMDB

Natáčení Hry o trůny.
Gandalf Ian McKellen.
J. K. Rowlingová.
Halle Berry, Patrick Stewart, Ian McKellen a Hugh Jackman v X-Men: Poslední vzdor.
Natáčení Hry o trůny v Severním Irsku.
34
Fotogalerie

Brexit a fantasy: Hra o trůny v ohrožení, aktivistka Rowlingová, Gimli nesmí volit

Geekové a nerdi čtou, sledují či hrají fantasy a sci-fi, aby unikli šedému, nudnému či prostě ošklivému reálnému světu. Ale ti britští těžko uniknou politické otázce číslo jedna: zůstat, nebo odejít z EU? I jejich oblíbení autoři a herci se mocně vyjadřují. Z většiny pro setrvání.

Autorka Harryho Pottera, Angličanka J. K. Rowlingová, je politicky aktivní dlouhodobě. Podporuje různé menšiny, Skotům rozmlouvala odtržení od Británie a teď nemá na Twitteru prakticky nic než brexit.

„Pro některé na straně Leave není EU toliko nedokonalá či potřebná změn: je podlá. Svazek, jenž se zrodil z kolektivní touhy nezažít už v Evropě další válku, se zobrazuje jako orwellovský monolit, připomínající ve své žádostivosti po moci Velkého bratra,“ argumentuje v komentáři nazvaném O monstrech, padouších a EU referendu. Špatná informovanost a důraz na emoce a vykládání příběhů jsou podle ní znát na obou stranách, ale brexit na ně sází více. „Nejsem odborník na příliš věcí, ale umím stvořit monstrum. Všichni fiktivní zloduši zhušťují primární děsy a mají několik společných vlastností. Jsou nezranitelní, ba skoro nesmrtelní, bez svědomí páchají zvěrstva a obyčejným člověkem či běžnými prostředky nemohou být poraženi. Hannibal Lecter, Velký bratr, Lord Voldemort: všichni jsou zároveň nelidští a nadlidští a to je to, co nás nejvíc děsí.“

Nicméně sama se nevyhýbá zjednodušujícím příměrům: Jeden z fanoušků tweetoval, že Vernon Dursley – zaprděný maloměšťácký strýc Harryho Pottera – by hlasoval pro odchod. „Pravda,“ retweetla Rowlingová.

K účasti ve volbě vyzvala i filmová Hermiona, totiž herečka Emma Watsonová.

Naopak za své právo hlasovat marně bojoval John Rhys-Davies, známý jako trpaslík Gimli z Pána prstenů. Narodil se sice v Anglii velšským rodičům, ale tři dekády už žije na keltském ostrově Man. Ten ovšem technicky nepatří do Spojeného království, je v podstatě jeho protektorátem – korunním závislým územím. A tak nepatří ani do Evropské unie, jeho 85 tisíc obyvatel nevolí v britských volbách, a tedy ani v referendu.

„To prostě není fér a to já nemám rád,“ stěžoval si Rhys-Davies. „Man byl součástí britských ostrovů po tisíc let. Tihle lidé bojovali proti španělské Armadě, Napoleonovi i Hitlerovi. Je to urážka,“ citoval ho Wall Street Journal. Uspořádal kvůli tomu petici a jeho podporovatelé napsali královně (která je zároveň „Lordem Mannu“), ale sto tisíc hlasů nesehnal a nic z toho nebylo.

Do debaty kolem brexitu se vložil také Ian McKellen (Gandalf v Hobitovi a Pánu prstenů, Magneto v X-Menech). Ten to vzal z pohledu homosexuála; na Den proti homofobii vyšel jeho článek pro kampaň Británie silnější v Evropě. „Evropská unie hrála klíčovou roli v povýšení práv LGBT na zákonitou rovnost – v Británii, Evropě i po světě,“ zavzpomínal, jak Londýn gaye ještě pár desítek let nazpátek diskriminoval. „Když jste gay, jste internacionalista. Nechci, abychom vystoupili,“ řekl Daily Telegraphu. A další kolega z Hobita, Benedict Cumberbatch (mluvil draka Šmaka; taky hraje Sherlocka), podepsal spolu s dalšími třemi stovkami umělců dopis proti brexitu.

Server Independent se zase na poslední chvíli snaží k volbě pro setrvání přesvědčit fanoušky seriálu Hra o trůny. Americkou ságu totiž HBO natáčí zejména v Severním Irsku, kde rozvoji filmového průmyslu pomohly dotace EU. „Pokud vás politické, obchodní a ekonomické úvahy v debatě kolem EU referenda nezviklají, možná se to podaří těm kolem vašeho oblíbeného seriálu. Poslouchejte, tohle je rozhodně věc velké důležitosti,“ začíná článek nazvaný Brexit by ohrozil Hru o trůny. I když nakonec autor uznává, že gigant jako Hra o trůny by takovou lapálii ustál, ovšem na rozdíl od jiných produkcí, které by mohly mít o belfastská studia zájem. Kromě toho zapomíná dodat, že poslední dvě série Hry o trůny se zřejmě natočí naráz ještě letos; do té doby Británie ještě v EU bude, vyjednávání a realizace brexitu potrvají roky. A za druhé, Londýn pak bude moci evropské dotace nahradit, bude moci doplácet na libovolné odvětví, jak uzná za vhodné. Peněz bude dost, když je přestane posílat do Bruselu.

Video placeholde
Natáčení Hry o trůny v Severním Irsku. • HBO