Petra Kvitová

Petra Kvitová Zdroj: Profimedia.cz

Jak by měla vypadat Češka budoucnosti? Jako Petra Kvitová

 

Vždycky mě nadchne, když vidím někoho triumfovat díky hodnotám, kterých si vážím.

 

Petra Kvitová letos v létě vyhrála slavný Wimbledon a před pár dny Turnaj mistryň. Podle většiny odborníků je momentálně nejlepší tenistkou na světě. Její vlastnosti oceňuju o to víc, čím míň je vidíme kolem sebe nebo u těch, kteří tuhle zemi řídí.

 

Sportovní vítězství sice nemohou plnohodnotně nahradit opravdové a vážné úspěchy země, ale jejich symbolický význam je ohromný. Sport je totiž nemilosrdně fér. Když se flákáte, nedá se to zamluvit. Když podvádíte, všichni to vidí. Wimbledon nevyhrajete, když si napíšete skvělý projekt a dostanete dotaci. A skvělý bekhend nikde neprodávají.

 

 

No jistě, také známe týpky s tetováním na zátylku, červeným ferrari v garáži, prsatou blondýnou v posteli a dlouhým seznamem prostitutek z hotelových pokojů. Promenádují se po barech, utrácejí v kasinu a vyskytují se zejména mezi fotbalisty. Takové nakládání s talentem je zoufalé.

 

To ale není svět Petry Kvitové. Ona nám svými výkony a vystupováním vzkazuje:

 

1. MÁM SEBEVĚDOMÍ. Už jako teenagerka dokázala porážet ty slavnější.

 

2. JSEM SILNÁ OSOBNOST. Osamostatnila se už v šestnácti letech, a ačkoli není konfliktní, prosazuje si vlastní cestu.

 

3. JSEM VÍTĚZNÝ TYP. Blízkost vítězství ji evidentně nestresuje. V kariéře se devětkrát dostala do finále a sedmkrát vyhrála.

 

4. NEJSEM PROVINČNÍ. Díky tenisu má rozhled, procestovala svět, zlepšila vyjadřování do kamery. Jen si zkuste představit, jak v jedenadvaceti letech mluvíte anglicky přes mikrofon k vyprodanému stadiónu.

 

5. NEJSEM NAMYŠLENÁ. Tak rychlý vzestup a takový balík peněz z ní naštěstí ne­udělaly primadonu. Je stejně milá, vstřícná a rozpačitá jako dřív.

 

6. NEJLEPŠÍ JE ÚTOK. Věří na aktivitu, útok a pořád riskuje.

 

 

Pokud se nic nepokazí, můžeme se těšit na další Martinu Navrátilovou. Silnou, sebevědomou, ale zároveň pokornou osobnost.

 

A to nejlepší na konec. Petra Kvitová má ještě slabiny, které nepochybně zlepší. To musí být pro její soupeřky hrůzostrašná představa.