globus

globus Zdroj: Profimedia.cz

J.X.D. na Leyteru: Přišla doba geosociálních sítí

V průběhu mého experimentu s novou geosociální sítí Leyter.com začlenil geonavigační prvky do svého stroje i Facebook. A nejde o náhodu.

 

Jak se s Leyterem sžívám, samozřejmě jsem se pokoušel seznámit i s geolokační službou Foursquare, protože mne zajímalo, v čem je jiná než Leyter - a jak si tak hraju, najednou na mne Facebook - s nímž je Foursquare provázán formou aplikace - vybafl, že updatovali stroj a že mám zadat, kde zrovna jsem. Chvíli jsem přemýšlel, jestli to udělám, pak mi došlo, že když to budu dělat jako na Leyteru, tak je to bezpečné, a jako lokaci jsem si dal Prahu 6. To, že tam bydlím, vědí i lidé, kteří nejsou vůbec informováni o mé existenci.

 

Takže v rámci našeho experimentu jsou ve hře najednou tři hráči: Leyter, jako malý, začínající a český projekt s mezinárodními ambicemi. Foursquare, který lze provozovat jako aplikaci na skutečně velkém, pokročilém a nadnárodním Facebooku, a konečně sám Facebook, který začal sám nabízet své vlastní geolokační služby.

 

 

Nemyslím si, že pánové z Facebooku okopírovali Leyter, ani to, že by Leyter okopíroval Foursquare. Prostě přišla doba geonavigačních a geolokačních sítí. Tak nějak nazrál čas, a po světě se začaly vyvíjet zcela nezávislé a vzájemně velmi podobné projekty geolokace na sociální síti. Kdo z těch hráčů nakonec - a ten konec může být za dva nebo tři roky, až se prostě jedna z těch geosítí planetárně ujme - zvítězí a ovládne trh, těžko dnes říct. Nejsilnější je Facebook, ale já po těch jedenácti dnech na Leyteru nemůžu fandit nikomu jinému.