Video placeholde
Jiří Menzel
Jiří Menzel
Jiří Menzel
Jiří Menzel s Olgou Menzelovou
Jiří Menzel s Olgou Menzelovou
15
Fotogalerie

Oscarový režisér a herec Jiří Menzel slaví 80. narozeniny. Na plátno převedl poetiku Hrabala i Svěráka

Laskavá poetika, vlídný humor i osobitý režisérský přístup k filmovým scénářům a knižním předlohám učinily z filmů Jiřího Menzela vděčné evergreeny a perly v truhlici tuzemského filmu. Jeho počin „Ostře sledované vlaky“ získal v roce 1967 jako historicky druhý film z tehdejšího Československa prestižního Oscara. Slavný tvůrce, žák Otakara Vávry a spoluzakladatel Československé nové vlny, který je znám široké české veřejnosti i jako herec, se dnes dožívá významného životního jubilea. V posledních měsících se potýkal s vážnými zdravotními problémy. Čelil zákeřnému útoku meningokoka a podstoupil operaci hlavy.

Jiří Menzel je znám především jako „dvorní režisér“ děl spisovatele Bohumila Hrabala. Vedle Ostře sledovaných vlaků na filmové plátno převedl jeho texty i v dílech Perličky na dně, Skřivánci na niti, Postřižiny, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále.

Nenapodobitelnou poetiku vtiskl Menzel rovněž snímkům podle předloh jiných autorů. Ať už šlo o knihy Vladislava Vančury Rozmarné léto či Konec starých časů nebo o scénáře Zdeňka Svěráka, podle kterých natočil filmy Na samotě u lesa či Vesničko má středisková. Ten druhý jmenovaný byl v roce 1987 dokonce nominován na Oscara, zlatou sošku však nakonec nezískal.

V řadě svých filmů, ale i ve snímcích jiných režisérů si Jiří Menzel i zahrál a uplatil v nich svůj osobitý herecký talent a um. Mezi nejznámější „filmy jiných autorů“ patří Hra o jablko, Spalovač mrtvol, Kdyby tisíc klarinetů, Všichni moji blízcí nebo Medvídek.

Jiří Menzel se narodil 23. února 1938 v Praze jako syn spisovatele a scenáristy Josefa Menzela. Režii studoval u legendárního Otakara Vávry a svá studia dokončil v roce 1962. Je považován za spoluzakladatele a jednoho z nejvýraznějších představitelů takzvané Československé nové vlny, do níž se dále řadí tvůrci jako Miloš Forman, Věra Chytilová, Ján Kadár, Ivan Passer či Jaromil Jireš. V závěru 70. let působil několik sezon jako člen Divadla Járy Cimrmana. Jako většina známých umělců své doby i on podepsal tzv. Antichartu. Za dlouholetý umělecký přínos českému filmu dostal Menzel v roce 1996 Českého lva a v roce 2003 na Filmovém festivalu v Karlových Varech cenu za celoživotní dílo.

Jiří Menzel byl dlouhá léta znám jako zarputilý starý mládenec. Oženil se až v říjnu roku 2004 ve svých 66 letech s o 40 let mladší Olgu Kelymanovou. Společně vychovávají dvě dcery, biologickým otcem starší Anny Karolíny je však režisér Jaroslav Brabec.