Jiří Menzel s dcerou Aničkou a Evou v nemocnici

Jiří Menzel s dcerou Aničkou a Evou v nemocnici Zdroj: Facebook/Olga Menzelová

Vánoční zázrak. Režisér Jiří Menzel se probral z umělého spánku

Devětasedmdesátiletý oscarový režisér Jiří Menzel se v Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích probral z umělého spánku. Jeho žena Olga zveřejnila na svém facebookovém profilu aktuální fotografii režiséra s dětmi. Režisér je v intenzivní péči specialistů zhruba od poloviny listopadu.

"Víra, naděje, láska... Krásné Vánoce přejeme," napsala Menzelová k fotografii.

Televize Nova 21. listopadu uvedla, že Menzel je po náročné mnohahodinové operaci hlavy udržován v umělém spánku. Do nemocnice byl podle televize převezen po návratu z dovolené.

Menzel je držitelem Oscara za svůj debut Ostře sledované vlaky. Ohlas vzbudily i další jeho hrabalovské filmy Skřivánci na niti, Postřižiny a Slavnosti sněženek. Divácky úspěšné byly také komedie 70. a 80. let Na samotě u lesa, Báječní muži s klikou či Vesničko má středisková, za kterou byl na Oscara nominován. Menzel je držitelem Českého lva za dlouhodobý umělecký přínos i obdobné ceny z karlovarského festivalu. Převzal medaili Za zásluhy, francouzský Řád umění a literatury a mnoho dalších zahraničních cen.

Jeho herecká filmografie čítá osm desítek rolí ve filmu i v televizi. Tou zatím poslední je titulní postava v česko-slovenském koprodukčním dramatu režiséra Martina Šulíka Tlumočník, který má být uveden do kin v první polovině příštího roku.