Zdroj: Marie Bartošová

Hasiči si ani na Vánoce neodpočinou, pracovat musí 24 hodin v kuse!

Hasiči mají sezonu celý rok. Zachraňují lidi z hořících budov, zasahují po autonehodách, ale také sundávají kočky ze stromu. O Vánocích tomu není jinak, větší pohoda je rozhodně nečeká. Zapálené stromečky od prskavek nebo záclony od svíček jsou běžná rutina. Jaké je to na hasičské stanici o Vánocích a co obnáší jejich práce?

Pokud byste chtěli dělat hasiče, museli byste si zvyknout na tvrdý režim.V 7:00 je začátek směny, přebíráme veškeré potřebné věci, poté posnídáme, máme školení a různá cvičení. Připravujeme se na nějakou činnost. Tahle práce je náročná v tom, že se vlastně neustále dějí nové věci, které se musíte učit, ale zároveň musíte probírat věci, které jsou potřeba při zásahu. Trénujeme s technikou, oživujeme jak teoretické, tak praktické věci. Během dne se ale může kdykoliv stát, že budete muset na výjezd a veškerou činnost přerušíte,“ popisuje zkušený hasič Jan Lédl.

Marie Bartošová

Na práci hasiče vám sice stačí maturita a čistý trestní rejstřík, ale musíte být ve fyzické a psychické kondici. Ne každý dokáže zachovat chladnou hlavu v situacích, kdy hoří, nebo vysvobozovat lidi ze zdemolovaných konstrukcí po autonehodách. Také se musíte smířit s faktem, že se z práce jen tak neuvolníte. „Sloužíme jednou za 3 dny 24 hodin, pak máme dva dny volno. Dá se říct, že jsem kvůli tomu přišel o strašnou spoustu kamarádů. Oni na vás nepočkají. Mají totiž volný celý víkend. Tohle u nás bohužel nefunguje. Hasiči jsou taková uzavřená komunita, která drží hodně spolu. Jsme jedna rodina.“ „Díky mému povolání jsem přišel o řadu kamarádů. Není na ně čas,“ říká Jan Lédl„Díky mému povolání jsem přišel o řadu kamarádů. Není na ně čas,“ říká Jan Lédl | Marie Bartošová

A jak probíhá vánoční služba? Podle Jana Lédla jsou lidé mnohdy ve stresu, aby bylo vše perfektní. Zapomínají třeba na běžné úkony, jako sfouknout svíčku. To je pak více výjezdů. Přes Vánoce vyjíždějí hasiči v celé republice až pětsetkrát! O adrenalin tedy není nouze. Jan Lédl ale podotýká, že práce hasiče je spíš o tom, aby člověk zachoval klid a přemýšlel, co a jak dělá. Prostě o bezpečnosti.

Marie Bartošová

Na druhou stranu se vánoční atmosféra na stanici nezapře. „Máme stromeček a celá stanice je vyzdobená. Navíc je tato stanice specifická, protože já jsem začal, tedy spíš z hecu, na Vánoce péct! Ze začátku to byla taková legrace, ale teď to dělám pravidelně. Také si dáváme s kolegy vtipné dárky.“

Marie Bartošová

Myslíte si, že hasič je o svátcích ta nejužitečnější profese a patří jim velký dík? Nezapomeňte hlasovat v anketě Milky na troufnisinajemnost.cz/aplikace a poděkujte potřebným povoláním, které se o nás starají i o Vánocích. Navíc můžete vyhrát čokolády Milka Oreo nebo stylový hrneček a posílat speciální online přání svým blízkým.