Mel Gibson

Mel Gibson Zdroj: Blesk - Pavel Machan, Marek Pátek

Hvězda festivalu Mel Gibson dorazil do Karlových Varů

Americký herec a režisér Mel Gibson přijel dnes do Karlových Varů. Po poledni přistál na karlovarském letišti a ubytoval se v Grandhotelu Pupp. Večer převezme na zahajovacím večeru 49. mezinárodního filmového festivalu Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Na Gibsona čekaly před hotelem desítky filmových fanoušků i fotografů. Vůz s Gibsonem ale vjel do hotelu bočním vchodem, aniž herec vystoupil.

Jeho účast a ocenění na festivalu ale nevyvolává jen pozitivní reakce. České židovské obce znepokojuje, protože jeho film Umučení Krista představuje židy jako zlé a krvelačné bytosti. Udělením ceny podle nich festival dává prostor antisemitským názorům. Vedení festivalu názor Federace židovských obcí respektuje, hodnotí však výhradně Gibsonovu filmařskou kariéru.

Na festival Gibson přijel z Nového Mexika, kde právě natáčí film. V sobotu pozdě večer uvede ve Velkém sále Thermalu svůj poslední režisérský opus, mystické drama Apocalypto z roku 2006, které je ztvárněním záhady zániku starobylé říše Mayů. Filmové fanoušky má pozdravit už dnes před půlnocí v karlovarském Letním kině, kde uvede kultovní film Šílený Max z roku 1979 - role v něm ho proslavila.

Před sobotní projekcí v Thermalu bude Gibson hostem pořadu Marka Ebena Na plovárně, který se bude mimořádně natáčet za účasti 1200 diváků. Obraz ze tří televizních kamer bude přenášen na velké plátno.

Mel Gibson se narodil v USA, jako dvanáctiletý se s rodiči přestěhoval do Austrálie, kde později vystudoval na univerzitě v Sydney herectví a začínal divadelními rolemi. V polovině 90. let produkoval, režíroval a vytvořil hlavní úlohu v historickém dramatu Statečné srdce. Z deseti nominací snímek dostal pět Oscarů. V roce 2004 se vrátil k režii kontroverzním velkofilmem Umučení Krista, který získal tři oscarové nominace. Na plátně ho české publikum uvidí od 14. srpna v akční komedii The Expendables: Postradatelní 3 spolu s dalšími zástupci herecké generace, která před lety formovala podobu akčního hrdiny.