Muži podezřelí z útoku kyselinou tak, jak je u soudu zachytil umělec

Muži podezřelí z útoku kyselinou tak, jak je u soudu zachytil umělec Zdroj: Profimedia

Jak web Manipulátoři.cz manipuluje s fakty v případě útoku na tříletého chlapečka v Anglii

V době manipulování s fakty s nimi zjevně manipulují i ti, kteří se vydávají za nositele nezvratných pravd. Například web se jménem Manipulátoři.cz. Ten veřejnost přesvědčuje, že „svá tvrzení nestaví na domněnkách a předsudcích, ale na ověřitelných a ozdrojovaných faktech“. Pravda to ale není, což na tomto webu dokazuje text Jana Cempera, který se jmenuje „Hoax: Marek Stoniš šíří nepravdivé obvinění. Hned v editorialu tištěného Reflexu“. Problém je v tom, že hoax je ve skutečnosti Cemperův článek, který převzalo i Forum24.cz. Podívejme se proč.

Člen Strany zelených Jan Cemper se věnuje ve svém článku úvodníku Marka Stoniše, který rozebíral migrační krizi a reakce na ni. Stonišův materiál vyšel ve čtvrtek 26. července v printové i online verzi Reflexu. Cemper dospěl k závěrům, že Stonišův text obsahuje „fake news“. Přitom jeho samotný text na webu Manipulátoři.cz  pracuje pouze s domněnkami a předsudky.

Článek na manipulatori.czČlánek na manipulatori.cz|Internet

Cemper cituje tato Stonišova slova: „Necítím žádnou sounáležitost s lidmi, kteří se na nafukovacích člunech vydali na absurdní cestu po Středozemním moři do Evropy a jež chce Matěj Hollan ubytovat někde v Brně. Můj soucit míří k rodině, které podobní ´obohacovači´ evropských hodnot v pondělí v anglickém Worcesteru polili kyselinou tříletého chlapečka.“ (celý text ZDE) Podle Cempera je to „jasná nepravda a lež“ a za odsouzeníhodným činem stojí občané Slovenska. Jenže veřejně dostupné informace a vyjádření anglické policie a soudů popisují celou věc v jiném kontextu a pravda je spíše (používám slovo spíše, protože případ je pořád ve fázi vyšetřování) na straně Stoniše.

Shrnutí případu

Marek Stoniš nemá pravdu pouze v jedné věci – případ se neodehrál v pondělí, jak píše, ale v sobotu 21. července. Zde je jeho shrnutí, které dokazuje, že Cemper a Manipulátoři.cz neříkají pravdu.

V kauze bylo zatím obviněno 6 mužů. Jméno otce chlapečka, který byl zákeřně politý kyselinou růžové barvy, nebylo zveřejněno. Dále skončili ve vazbě Saied Hussini, Afghánec Jabar Paktia a tři občané Slovenské republiky – Adam Čech, Ján Dudi a Norbert Pulko. Všichni jsou obžalováni ze zločinného spiknutí, které spáchali těžkým ublížením na zdraví (v Británii se mu říká grievous bodily harm, GBH).

Podle anglických médií měla být terčem útoku matka dítěte. A právě zde se dostáváme k tomu, co Stoniš odhadl přesně. Kauza souvisí s rodinným zázemím napadeného kluka. Rodiče chlapečka jsou imigranti, kteří přišli do Velké Británie před 11 lety a požádali zde o azyl. Pak se mohlo projevit to, co Stoniš kriticky popisuje jako „obohacovače evropských hodnot“.

Nepravdivé obvinění

Matka se podle výpovědi svědků stále více přikláněla k západnímu stylu života a přestala chodit zahalená. To manželovi vadilo a rodina se nakonec minulý rok rozpadla. Žena se i s třemi nezletilými dětmi odstěhovala do jiného města. Protože se bála pomsty manžela, odmítla jeho kontakt s dětmi. Manžel, který dělá taxikáře, ji ale vypátral podle fotografie v novinách, která pocházela z jedné dětské akce. Policejní vyšetřovatelé pak naznačují, že polití kyselinou si zřejmě někdo objednal u zmiňovaných Slováků. A že ti za to dostali zaplaceno. Proto pracují s teorií spiknutí. Zde se ještě zastavme u samotného použití kyseliny. Přestože podobné případy se stávají všude ve světě, právě v Afghánistánu (odkud rodina z naší kauzy pochází) či Pákistánu je to bohužel poměrně běžný způsob, jak chtějí muži „neposlušnou“ ženu ponížit a ublížit jí.

Policie matku i její děti momentálně ukrývá na neznámém místě, protože se obává, že budou opět napadeny.

Shrnuto: Jan Cemper obvinil Marka Stoniše neprávem. V případu podle všeho hrají velmi podstatnou roli právě neblahé zvyky a tradice, které i po přestěhování do Evropy uplatňují některé komunity. Jak to přesně bylo, na to si musíme počkat. Cemper s obviněním ale nečekal.

Další Cemperova lež

Jan Cemper ale nenapadl pouze šéfredaktora Reflexu Marka Stoniše. Prokazatelně ve svém textu šíří fake news i v jiné věci. A v tomto případě lže, jako když komunistické Rudé právo kdysi tisklo.

Cemper napsal: „Bohužel to vypadá, že i Reflex se již veze na vlně FAKE NEWS a emocí z již skončené migrační krize. Žádná migrační krize totiž již Evropu netrápí. Jak jsem již informovali, počet příchozí do Evropy, oproti vrcholu krize, klesl místy až o 96 % a je na nižších číslech než před vypuknutím krize.“ Jak „jsem již informovali“ napsal on, to není překlep autora tohoto článku.

Pana Cempera si dovolím poučit, protože jsem starší, daleko zkušenější a věcí se dlouhodobě zabývám. Lže v těchto případech:

Na vrcholu migrační krize, tedy v roce 2015, požádalo o azyl v zemích EU celkem 1 322 800 lidí. To je oficiální údaj Eurostatu, statistického úřadu Evropské unie. Pokud by počet migrantů klesl o 96 procent ve srovnání s tímto číslem, tak by letos požádalo o azyl v EU zhruba 53 tisíc lidí. To je ale úplný nesmysl. Za první tři měsíce roku 2018 požádalo v EU o azyl přes 130 tisíc lidí. Pouze za první 3 měsíce letošního roku. Opět to uvádí zpráva Eurostatu. Takže, pane Cempere, migrační krize Evropu trápí dál a je to vidět prakticky každý den. Například loni požádalo o azyl v EU 704 600 osob. To je málo? Nebo to není nic?

Slučování rodin

Jenže ani tato čísla nejsou celková a neodpovídají skutečnosti. Po udělení azylu následuje takzvané slučování rodin. Jeden udělený azyl ve skutečnosti může představovat dvě, tři či čtyři další osoby. Je potřeba to počítat dohromady.

Dále jeden příklad z Německa. Místní tajné služby a policie uvádějí, že v zemi žije kolem 750 velmi nebezpečných a radikalizovaných osob, z nichž některé mohou spáchat teroristický útok. Proto jsou pod neustálým dohledem. Naprostá většina z nich pochází z muslimských imigrantských skupin. Dále žije v Německu přes 10 tisíc fanatických salafistů, tedy vyznavačů nejradikálnějšího islámu, kteří požadují zavedení práva šaría. Je snad právo šaría slučitelné s evropskou demokratickou tradicí? Nikoli.

Takže migrační krize není vyřešena, protože Evropa se s jejími důsledky bude potýkat mnoho desetiletí a pravděpodobně je už nevyřeší nikdy. Stačí umět počítat a nelhat. Jenže to aktivista Jan Cemper neumí a nechce.