Andrej Babiš uvedl Taťánu Malou do funkce ministryně spravedlnosti

Andrej Babiš uvedl Taťánu Malou do funkce ministryně spravedlnosti Zdroj: ČTK

Bizarní start nové vlády: Cirkus Poche, králíci paní Malé a moře nesmyslných řečí

Ještě rok či dva a Česká republika bude mít pozlacené silnice. Do pěti let budou důchodci bohatí a šťastní. Alespoň tak to vypadá podle nabubřelých řečí členů nové vlády. Spíše bychom si ale měli přát takzvaně normální vládu. Tedy takovou, která nás nebude otravovat nekonečnými výmysly, nesmysly, nařízeními, omezeními, a jak to vidíme právě teď, nedůstojným cirkusem.

To, že sestavování nové vlády s možnou důvěrou trvá tak dlouho, je sice přinejmenším zvláštní, ale nějak se to ještě dá pochopit. To, že přijala podporu komunistů, je nedůstojné, ale naše demokracie to přežije. Proč u toho ale máme snášet naprosto bizarní scénky, které předvádějí prezident, premiér a někteří ministři?

Cirkus kolem Miroslava Pocheho, který měl být ministrem zahraničí, ale není ministrem zahraničí, byl bláznivý od samotného počátku. Prezident Miloš Zeman u toho překročil zaběhlé zvyklosti, premiér Andrej Babiš se dlouho tvářil, že jeho se to vůbec netýká, a sociální demokracie navrhla člověka, kterého nikdy navrhnout neměla.

Politici s tím otravují veřejnost už několik měsíců. Výsledek je podivnost sama. Poche v Černínském paláci (sídle české diplomacie) je i není. Dostal funkci jakéhosi tajemníka. Mezitím za Česko europoslancuje. Jaké má vlastně názory, třeba na Rusko, Čínu, islamismus a další důležité otázky, netušíme. Pořád se hovořilo jen o několika jeho starých větách o migraci a o tom, v jakém korýtku se uvelebí.

Mikroklima chovu králíků

Už se zdálo, že něco tak absurdního nelze překonat. Jenže ministryní spravedlnosti byla jmenována paní Taťána Malá a bláznivý kolotoč se roztočil ještě víc.

Ministryně Malá opsala část své diplomky (jmenuje se „Mikroklimatické podmínky v chovu králíků“), což potvrzují odborníci z mnoha vysokých škol. Její řeči, že to bylo jinak, jsou nedůvěryhodné. Je to prostě problém. A velký problém.

Takže místo řešení zcela reálných a vážných věcí na poli diplomacie a například justice, česká politická scéna, média a veřejnost řeší cirkusová vystoupení v kauze Poche a králíky v diplomce.

Vládní žvanírna

Premiér Andrej Babiš několikrát v minulosti říkal, že Poslanecká sněmovna je „žvanírna“ a že jeho ministři „makají“. Co ale vidíme teď? Nekonečnou vládní žvanírnu, kvůli které se nemaká.

A navíc pro mě nemá smysl ani číst skvělou diplomovou práci ministryně Malé „Mikroklimatické podmínky v chovu králíků“, protože bydlíme v paneláku…