Barack Obama

Barack Obama Zdroj: Profimedia.cz

Odcházející Obama na rozloučenou pěkně vydusil Židy

Barack Obama v posledních minutách svého úřadu potvrdil, že nepovažuje některé formy islamistického terorismu za problém a že konkrétně palestinští teroristé jsou jeho oblíbenci. Pár minut před odchodem do politické penze poslal Fatahu a Hamásu 221 miliónu dolarů.

Nikdy jsem nevěřil fámě, že Barack Obama je muslim. Pár minut před koncem svého mandátu ale učinil gesto, které takové tvrzení jakoby potvrzovalo. Hamás bude i v příštím roce stavět tunely do Izraele a odpaliště raket z Gazy za peníze amerických daňových poplatníků.

Šlo o peníze původně určené pro Palestince v letech 2015 a 2016, jejichž vyplacení pozdrželi dva zákonodárci — Ed Royce a Kay Granger. Těsně před koncem svého mandátu je ale Obama přece jen nakonec Palestincům přidělil. Peníze mají podpořit politické a bezpečnostní reformy a poslouží také k přípravě kvalitní správy věcí veřejných a vlády zákona v budoucím Palestinském státě.

Peníze nepůjdou jenom těm „hodným“ Palestincům ze západního břehu, z palestinské autonomie. Finance jsou směrovány i do Gazy, již ovládá islamistická teroristická organizace Hamás. Peníze jsou sice oficiálně určeny na obnovu a budování demokracie, ale v nedávné i dávnější minulosti se opakovaně ukázalo, že na humanitární a rekonstrukční účely přidělené nejen dotace, ale i přímé dodávky materiálu jako beton jsou užívány členy Hamásu ke stavbě vojenské infrastruktury. Podzemních tunelů do Izraele, které teroristé používají k útokům na Židy a k jejich únosům. A část ze Západu přišedších prostředků „na obnovu“ v Gaze v minulosti putovala také na obnovu odpališť pro rakety, jimiž z Gazy ostřelují izraelské civilisty.

Představa, že peníze předané Hamásu nebo nějaké zcela nezaujaté mezinárodní neziskovce až zas tak ne moc skrytě podporující Hamás budou použity na budování demokracie, je směšná. Do Gazy je bezpečné distribuovat humanitární potravinovou pomoc, ale dokud je tam u vlády Hamás, u každé jiné pomoci — finanční i materiální — hrozí její zneužití na válku proti Židům. Obama to samozřejmě ví, přesto tu více než 5 miliard českých korun na rozloučenou s funkcí Palestincům poslal. A tak ho vlastně lze jen pochválit, že jeho nyní již zjevný antisemitismus nevybublal už v době výkonu funkce.

Budoucnost americko-izraelských vztahů ale není Obamovou érou nijak vážně narušena. Trump naopak jako jeden z prvních kroků ve funkci podpořil rozhodnutí izraelské vlády vybudovat v Judeji a Samaří dalších dva tisíce pět set bytů pro Židy v židovských osadách. Je to jeden z prvních činů v jeho funkci a udělal na mne opravdu dojem. Trump zjevně ví, že Izrael je součást naší civilizace, jediná oáza demokracie na Blízkém východě, a že je naší povinností tuto zemi plně podporovat. Obamova skrytá podpora Hamásu je minulostí.