Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Dnešní právní úprava ohledně zbraní je dostačující, nedělejme z Česka „Divoký východ“

Ministerstvo vnitra údajně chce do měsíce předložit vládě návrh ústavního zákona, podle něhož by se mělo povýšit právo použít legálně držené zbraně k zajištění bezpečnosti Česka. V populárních Otázkách Václava Moravce České televize to v neděli uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Chce tak prý umožnit lidem intenzívněji se bránit proti teroristům.

Připomeňme si, že k loňskému 1. prosinci bylo podle ministerstva vnitra v Česku 300 tisíc držitelů zbrojních průkazů, z toho téměř 241 tisíc mělo průkaz skupiny E k ochraně života, zdraví nebo majetku.

Registrováno bylo skoro osm set tisíc zbraní všech kategorií, z toho přes 350 tisíc samonabíjecích pistolí, pušek nebo revolverů. Takže dnešní ČR nedostatkem legálních zbraní rozhodně netrpí. Dále zde máme v oběhu spoustu zbraní nelegálních.

Ministr M. Chovanec rád opakuje, že legálně drženými zbraněmi bylo u nás spácháno jen minimum zločinů. Já bych si citované legální držení zbraní, pane ministře, zas až tak neglorifikoval. Notabene i vrah z Uherského Brodu vraždil své moravské spoluobčany také legálně drženou zbraní. Ano, šlo o případ, kdy 63letý Zdeněk K. vypálil na skupinu 20 lidí, z nichž osm usmrtil.

Netradiční: Levice bojuje za zbraně

Paradoxně výše zmíněný Chovancův návrh přichází navzdory pokračujícím požadavkům Evropské komise na přísnější kontrolu zákonů o zbraních v EU. Netradiční je, že s návrhem přichází levicový politik, navíc z jinak „proevropské“ strany. Ve světě spíše zbraně do rukou obyvatel, respektive volnější pravidla pro tuto oblast, prosazují zejména pravicové strany a hnutí.

Nicméně v dnešním, postmoderním světě je už stále těžší říci, kdo a co je vlastně pravice a kdo levice. Takže v tom zas až tak zásadní rozpor ve finále nevidím. Ačkoliv mnozí občané a politici (zejména z pravice) přivítali návrh MV ČR s radostí – jejich jásot se dá shrnout do věty: Zbraň v rukou občana je znakem SVOBODNÉHO OBČANA.

Zásadní otázka

Položme si kruciální otázku – jsou zbraně v rukou civilistů nejlepší obranou proti teroru? Kolik teroristů reálně – pokud pomineme velmi specifickou situaci Izraele – civilisté kdy zlikvidovali? K čemu pak máme profesionální bezpečnostní aparát?

In media res: současná právní úprava mi přijde dostatečná, ústavně-právních změn dle mého soudu netřeba.

Dobří lidé, čistě teoreticky — myslíte, pakliže dnes zastřelíte teroristu, který bude vraždit spoluobčany, že půjdete „bručet“? Nikoliv, krajní nouze a nutná obrana jsou u nás již dávno upraveny.

Spíše se obávám, že nějaký s odpuštěním magor zastřelí kupříkladu exekutora a bude tvrdit, že ho pokládal za teroristu — teroristu lichvy. A bude se mj. odvolávat na nové ústavní znění prosazované Chovancovými lidmi.

Závěrem

Z odborného právního hlediska mi přijde dnešní úprava na úseku zbraní a střeliva zcela dostačující.

Ale jsem právník, ne politik. Tudíž nemusím vyvíjet polopopulistickou činnost a slibovat změny ústavy. Jinak trvám na starém osvědčeném – ke změnám ústavy by se mělo přistupovat jen ve zcela mimořádných případech (ultima ratio), naše norma norem se nesmí stát trhacím kalendářem. Jako by nestačily neustálé změny stovek našich zákonných a podzákonných předpisů.

Autor je právník a VŠ pedagog