Robert Šlachta

Robert Šlachta Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia

Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta potvrdil, že přijal nabídku na post náměstka generálního ředitele Celní správy ČR.
Jiří Komárek (vlevo) s Robertem Šlachtou
Robert Šlachta
Robert Šlachta
Symbolem změny a nových pořádků se přesně před třemi lety stala razie policejních útvarů v čele s Robertem Šlachtou na Úřadu vlády ČR.
7
Fotogalerie

Šlachta se vrací, a s ním možná přijde i zákon

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu vstává z mrtvých, přesouvá se do gesce ministra financí. Pomalu, ale jistě, krok po kroku. Tím prvním je, že po pěti dnech okolků exředitel zaniklé protimafiánské jednotky Robert Šlachta přijal nabídku na zaměstnání u Celní správy. Což neznamená, že se z elitního policisty, jak bývá označován, stane celníkem.

Funkce, do níž posléze nastoupí, je fungl nová, a její titul zní náměstek pro pátrání. Pod Šlachtu bude spadat trestná činnost související s drogami či zbraněmi, stejný popis práce měl v podstatě i u policie. Vymezení nového postu je dostatečně vágní na to, aby mohl vyšetřovat široko daleko, a navíc v podstatě se stejnými lidmi. Zhruba desítce bývalých spolupracovníků, kteří stejně jako on kvůli reorganizaci policie opustili ÚOOZ, už Šlachta vzkázal, že jsou na jeho novém působišti vítáni a postará se o ně maximálně.

Nový tým se rýsuje, teď ještě nové kompetence. Zajistit by je měla novela trestního řádu. Celníci by podle ní mohli nejen pátrat a odhalovat, ale také kauzy dotahovat do konce. Stručně, mít prakticky stejné pravomoci jako vyšetřovatelé. Tedy stát se Babišovou policií. K tomu se dá říct jediné – ministr vnitra ve sporu s ministrem financí o reorganizaci celostátní policie vyhrál bitvu, nikoli válku.

 

CELÝ TEXT SI PŘEČTĚTE NA WEBU E15.CZ >>>