Tomáš Šmíd

Tomáš Šmíd Zdroj: Honza Mudra

Chtějí změnit režim, tvrdí o policejní krizi bezpečnostní expert Tomáš Šmíd

Mám poznatky o vynášení informací ze spisů, jichž se dopouštěl policejní prezident Tuhý – tato slova adresoval médiím šéf ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jiří Komárek, jenž léta působil jako blízký spolupracovník Roberta Šlachty. Jak toto vystoupení hodnotí bezpečnostní analytik Tomáš Šmíd z brněnské fakulty sociálních studií?

Jak je v policejním světě hodnocen Jiří Komárek?

Jedná se o postavu s dost problematickou profesní historií. Při působení na olomoucké krajské kriminálce se dostal do kontroverzí kvůli stykům s nechvalně známým olomouckým podnikatelem. Přešel následně na brněnskou expozituru ÚOOZ, kde jednak udržoval nestandardní styky s exsenátorem Sehnalem, jednak se dostal do konfliktu s kolegou z útvaru. Odešel následně do Ostravy, kde působí tedy dodnes. Jedná se o osobu velmi blízkou Robertu Šlachtovi a důležitou, ba dá se říci klíčovou postavu akce Vidkun. Nezpochybnitelně udržoval styky s poslankyní za ANO a ostravskou novinářkou Janou Lorencovou, která mu nosila „munici“ proti Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS).

Proč nepředložil důkazy policejní inspekci?

Vede další  ze svých policejních válek. Tentokrát ještě na vyšším levelu, než tomu bylo u akce Vidkun. A jedná jako „proxy actor“ za Roberta Šlachtu. Snaží se současné policejní vedení zlikvidovat.

Co říkáte tomu, že Robert Šlachta žádá o svolání Výboru pro bezpečnost Poslanecké ­sněmovny?

K tomu nemám jako obyvatel země, která se považuje za standardní demokratický a právní stát, slov. Policista, byť vysoce postavený – mimo jakoukoliv velicí strukturu a standardní postupy – apeluje na Parlament. To je opravdu na pováženou a nemůžu se ubránit dojmu, že tady nejde jen o klasický mocenský boj, ale že je to součást širší snahy změnit celý politický režim. Nezbývá než věřit, že se podaří udržet Českou republiku jako více méně standardní demokracii s klasicky fungujícím systémem brzd a protivah a jako standardní právní stát.

Více o vládní krizi najdete v hlavním tématu nového tištěného Reflexu Chovanec - Babiš 3:0.

Reflex 25/2016Reflex 25/2016|Archív