Kempink romale - siesta v Husinci

Kempink romale - siesta v Husinci Zdroj: Stanislav Krupař

Protiromské vyhlášky jsou tady!

Jak kumuluje migrační krize, zapomínáme, že zde v Čechách máme celkem početnou a ne úplně asimilovanou minoritu - Romy. A jak jsou v módě uprchlíci, najednou bez většího ohlasu sluníčkáčkářů procházejí vůči Romům takové normy, že by proti uprchlíkům nikdy nesměly být ani zmíněny. 

Nejsem přecitlivělý na segregaci. Nemyslím, že by Češi byli rasisté. Jako osoba zjevně semitských rysů nejsem terčem žádných antisemitských výpadů, pominu-li útoky lůzy. Neonacistů. Genetický odpad ale nalezneme v každé populaci, proto nácky neberu jako relevantní zástupce Čechů. Češi prostě příliš rasističtí nejsou - kromě protiromských postojů, často podložených osobní špatnou zkušeností s Romy.

Nyní se ale ne snad v rámci celostátní legislativy, ale na úrovni obecních vyhlášek dostávají ke slovu principy a myšlenky, které se mi moc nelíbí, a které za segregační, rasistické a protiromské fakt považuju. V severočeských městech se šíří vyhláška, která sice slovo Rom vůbec neobsahuje, ale je jednoznačně proti Romům zaměřená. Je to vyhláška „o zabezpečení veřejného pořádku, ochraně veřejné zeleně a zlepšení vzhledu města“, kterou si od sebe vzájemně kopírují Most, Duchcov, Litvínov, Postoloprty a další severočeská města, která mají početné romské minority. Vyhláška zakazuje sedět venku jinde než na lavičkách - sezení na schodech, zábradlí či na trávě. Stejně tak si nesmíte mezi domy třeba uspořádat piknik nebo si postavit se sousedy gril.

Vyhláška je asi z 99,7 % zaměřena proti Romům. Jejich životní styl je jiný než náš, tráví - alespoň v teplém počasí - mnoho času venku. To samo o sobě ale nesmí být zakázané - proboha, co je to za stát či město, když si v nich člověk nesmí sednout na trávník? Chápu, že nezaměstnaní Romové pohodlně rozvalení na trávníku, když si udělají cestou z úřadu pro dávky pauzu, dráždí prostého občana. Mě by dráždili taky. Ale to nesmí být důvod k zákazu, aby nesměli chodit ven! V čtvrtích obydlených Romy má - vzhledem k jejich životnímu stylu - být větší množství veřejných parčíků, laviček a zákoutí, kde se dá posedávat - patří to prostě k jejich životu. Zakazovat jim to, a kvůli nim i všem ostatním, je nepřijatelné.

Chápu, že Romové dělají v parcích, kde se válejí, nepořádek stejně jako Arabi. Nechť je městská policie zpokutuje do kuličky. Chápu, že ruší noční klid. Nechť jejich parkovou párty v deset městská policie nemilosrdně rozežene. Pokud chlastají na veřejnosti, kde se to nesmí, nechť je městská policie zpokutuje, vykáže, a zabaví jim lahev. Ale zakazovat kvůli problémům s odpadky a nočním hlukem sezení na trávě či na schodech je představitelné v Saudské Arábii. Ve střední Evropě by taková svoboda jako dřepnout si na zem měla zůstat v zájmu zachování alespoň zbytků zdravého rozumu zachována. I pro Romy.