Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Taxikářská lůza, stávka a proč ti poctiví doplácejí na gangstery za volantem

Ač nerad, stal jsem se v úterý po poledni součástí stávky pražských taxikářů, kteří zablokovali dopravu v některých částech hlavního města. A byla to nezapomenutelná zkušenost. Bohužel mi potvrdila, že mezi taxikáři je pořád hodně odporných kreatur (tím se omlouvám většině poctivých lidí toho řemesla), kteří by měli zmizet, jinak se Praha nezbaví pověsti „zlodějů za volantem“.

Deset minut před 15 hodinou odpoledne jsem přijížděl tramvají číslo 24 na zastávku u pražské stanice metra Malostranská. Famózní výhled na metropoli ale nahradila dopravní zácpa. V metropoli v jakýkoli den a čas nic zvláštního. Jenže tentokráte blokovaly tramvaje taxíky. Na slunci bylo kolem 40 stupňů a po chvilce tedy nezbývalo, než vystoupit a dopravit se na místo určení jiným způsobem. Jiná možnost než jít pěšky či metrem ale neexistovala. V tramvaji byla i těhotná maminka s dítětem, či cizinci, kteří český hovořícímu řidiči samozřejmě nerozuměli ani slovo.

To, co následovalo, byl skutečný horor.

U naší tramvaje jsem se zeptal mužů z taxíků, proč blokují v tomto nesnesitelném počasí městskou hromadnou dopravu. Odpovědí bylo, že neblokují. A měli pravdu. Blokovali pouze část silnice, na které nebyly koleje.

Ovšem před první odstavenou tramvají stálo několik taxivozů přímo na kolejích. Představil jsem se jako novinář, že chci popsat situaci. Následná diskuse s řidiči stojí ale skutečně za přepis:

„Pánové, můžete uvolnit průjezd tramvají? Sedí v nich v extrémně horkém počasí i děti a těhotná žena.“

„Proč bychom to dělali?“

„Protože normální člověk by těhotnou ženu nenechal trpět v tramvaji, kde je možná přes čtyřicet stupňů. Ti lidé tam mohou mít problémy.“

„Vůbec nás to nezajímá! Vypadni!“

Zpětně se těmto „dělníkům volantu“ omlouvám, ale řekl jsem jim něco hodně, hodně peprného. Následovalo vyhrožování, že si mě najdou a že si to odskáču…

Pokračoval jsem dál, protože o dalších asi 50 metrů před vzpomínanou divokou smečkou stálo několik dalších taxikářů. Jeden z nich držel v ruce vysílačku. Zřejmě jeden z organizátorů. Tentokráte probíhala diskuse klidněji, ale bylo podobně absurdní:

„Proč blokujete tramvaje? Jsou v nich i děti a je strašlivé horko.“

„My jsme také lidi, nezajímá nás to. Za to může Krnáčová (primátorka Prahy – poznámka autora), obraťte se na ní.“

„Nezajímá mě Krnáčová, ale lidi, kteří nemohou dál pokračovat ve své jízdě.“

„My jsme také lidi. A kdo jste vy?“

„Pracuji v časopisu Reflex (podávám jednomu muži vizitku).“

„Všichni novináři píšou pro Babiše. A ten dosadil na magistrát Krnáčovou.“

„Ale my nepíšeme pro Babiše, právě naopak!“

„Všichni píšete pro Babiše!“

Následovalo několik minut diskuse, zda laskavě taxikáři uvolní místo pro tramvaje. Odpovědí bylo naprosté odmítání.

V tu chvíli nás míjela těhotná maminka s malým dítětem, tak jsem to zkusil jinak.

„Mohli byste odvézt zadarmo tu těhotnou paní domů, když ji takhle nehorázným způsobem šikanujete?“

„Zbláznil jste se?“

Omlouvám se „dělníkům volantu“, ale opět uslyšeli neprofesionálně použité nadávky. Prostě jsem to nemohl vydržet.

A o co vlastně šlo

Taxikáře minulý týden rozhněvala pražská primátorka Adriana Krnáčová, která oznámila, že chce zavést přísnější pravidla pro provozování této živnosti. Všichni řidiči taxíků by tak měli podstoupit přezkoušení z místopisu a v budoucnu by nově museli absolvovat i psychotest.

Přiznám se, že paní primátorce v tomto (i když má pravdu) nerozumím.

Většina pražských taxikářů jsou sice spořádaní a slušní lidi, ale pořád je mezi nimi dost vlivná skupina, která bezostyšně krade. Dokonce někteří jezdí bez licence! Zloději, kterým magistrát přihlíží. Zejména zahraniční turisté jsou někdy předmětem neobyčejně brutálních loupeží, pokud jde o to, co mají zaplatit. Navíc někteří cizinci, kteří v české metropoli dělají řidiče taxislužby, v podstatě netuší, kde jezdí. Takže místopis je na místě, i když existuje GPS. Zasáhnout by se tedy mělo daleko tvrději.

U protestu v úterý se ukázalo, že mezi taxikáři jsou slušní lidé, ale také gangsteři a hlupáci, kteří vůbec nechápou, že provozují veřejnou službu.

Co by asi ale ti chytráci dělali, kdyby v té rozpálené tramvaji seděla jejich manželka?