Islámský duchovní znásilnil desetiletou dívku, tu teď chce zabít její rodina

Islámský duchovní znásilnil desetiletou dívku, tu teď chce zabít její rodina Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Islámský duchovní znásilnil desetiletou dívku, tu teď chce zabít její rodina

Otřesný a neuvěřitelný příběh v sobotu zveřejnil deník The New York Times. Popisuje kauzu znásilnění desetileté dívenky na severu Afghánistánu. Zneužil ji islámský duchovní, ale teď ji chce zabít její vlastní rodina.

Desetiletou dívenku v afgánském Kundúzu v mešitě znásilnil mulla - islámský duchovní či kazatel. Jenže dívka se dostala do útulku na ochranu žen, který provozuje organizace Woman for Afghan Woman (její provoz je financován většinou z příspěvků z USA) a kausa stará několik měsíců se nakonec rozkřikla.

Mulla se nejprve bránil s tím, že se domníval, že dívka, kterou znásilňuje, je starší - to by zřejmě v sociokulturním kontextu Kundúzu na úspěšnou obhajobu stačilo, starší se nejspíše znásilňovat smějí. Starší ale nebyla, a tak duchovní, aby zažehlil malér, nabídl, že si dívku vezme za ženu. Jenže ta odmítla.

Úřady, duchovenstvo i policie pak vyhrožovaly ženské organizaci a požadovaly, aby byla dívka vrácena domů. Několik lidí pod výhrůžkami smrtí muselo z Kundúzu kvůli kauze uprchnout.

Problém vznikl i proto, že rodina dívenky oznámila, že ji musí zabít, aby smazala hanbu rodiny. Kdyby si duchovního vzala, tak znásilnění by bylo „legalizováno“. Říká se tomu vražda ze cti.

V českém prostředí se obvykle bazíruje (alespoň intelektuálně levicová neomarxistická kavárna) na rozlišování islámu a islamismu. Sluníčkoví človíčkové rozlišují mezi „těmi zlými“ - islamisty a teroristy - a „těmi hodnými“ - prostými mírumilovnými muslimy, kteří žádnými extremisty nejsou. Proto jsem se rozhodl tento aspekt při psaní článků zohledňovat taky.

Ta afgánská rodina, která chce zabít svou dceru za to, že ji znásilnil jejich duchovní vůdce, rozhodně nejsou žádní extremisti. To jsou ti praví prostí, mírumilovní a přátelští muslimové, pro které horuje evropská levice.

Přestaňme se už konečně tvářit, že nejde o islám, ale o islamismus. Tu válku proti kultuře a civilizaci nevede jen hrstka islamistických bojovníků. Zcela nepřijatelně se chová i ta zdrcující většina neextremistické muslimské populace. Ženskou obřízkou počínaje, přes sexuální džihád, až po vraždy ze cti, jde o zločiny prostých, obyčejných muslimů, žádné al-Kaidy...

Celý příběh o znásilněné dívce z The New York Times najdete zde.