soud

soud Zdroj: profimedia.cz

Poplatky z bank vysoudit nepůjde. Ale to neznamená, že přežijí

Ústavní soud zamítl stížnost ženy, která chtěla od České spořitelny vrátit poplatky za úvěr. Podobných podnětů dostal soud více než sto. Dnešní nález je první a měl by sloužit jako vodítko pro ostatní. Soud však neřešil problém poplatků jako celek, ale spíše kontroloval dodržení základních práv v konkrétním soudním sporu.

„Názorem Ústavního soudu jsou vázány všechny české soudy, a proto doporučíme všem našim klientům zpětvzetí podaných žalob a ukončení soudních řízení,“ řekl o nálezu Ústavního soudu Daniel Paľko, předseda představenstva společnosti BSP Lawyer Partners, kterou k soudní bitvě vyzvala iniciativa poplatkyzpet.cz. Advokáti z BSP chtěli získat poplatky pro desítky tisíc klientů, šanci dotáhnout spor do vítězného konce ale teď vidí jen v individuálních případech.

Problém bankovních poplatků má několik rovin. Předně jde o to, že lidé půjčují bankám své peníze a není to žádná milost, ale je to obchod. Ty peníze nepatří bankám, patří lidem, kteří je tam ukládají, a ještě riskují, protože nikdo neví, co s bankou bude. Mohou také přijít o všechno, protože tzv. odborníci udělají ledacos a z peněz může zbýt torzo. Oni „odborníci“ na tom ale neprodělají.

Druhou rovinou je však i to, že banky nedávají peníze do sklepa a nepřehrabují je tam vidlemi. Pracují s nimi a to vyžaduje nějaké náklady. Potřebují odborníky na investování, úředníky, software a peníze na osvětlení a topení a úklid a kafe.

Jestli mají instituce, jež spravují naše peníze, chtít rovnou poplatky, nebo si na ně vydělat samy, je otázkou filozofie přístupu. Každá instituce a osoba chtějí maximalizovat své zisky. Nikde není řečeno, že lidé mají pracovat nezištně na svém zchudnutí.

Ve svobodné společnosti jde o spor, který není možné z hlediska hodnot rozhodnout, protože lidé s bankami vstupují do smluvního vztahu. Nemusí udělat nic nebo si banku vyberou podle svého. Že existují absurdní poplatky, je známo. Proč platit za příchozí platbu? To je bizarní. Počítačům je jedno, kolik těch plateb zpracují.

Věci nakonec řeší sám trh, protože poplatek byl za posledních čtrnáct měsíců zrušen skoro u všech bank. Je to pochopitelně milost, již lze klientům zase odebrat. Pokud ale bude kapitalismus fungovat, zapůsobí trh účinněji, než by to zvládly soudy.