Arma 3

Arma 3 Zdroj: arma3.com

Případ Limnos aneb nepovedená česká invaze

Představte si, že na internetu najdete animaci instruktážním způsobem popisující vyloupení vašeho domu. Co byste udělali s autory, kdyby vám padli do ruky — a ještě ke všemu zase u vás doma?

 

Ne, raději neodpovídejte, tuším, že by to nebylo nic hezkého. Co ale tedy mají dělat Řekové se zaměstnanci firmy Bohemia Interactive, jež načapali, jak si na ostrově Limnos natáčejí vojenská zařízení? Tedy téže firmy, která v současnosti vyvíjí hru Arma III, v níž se odehrává vojenské přepadení téhož Limnu?

 

Limnos (nebo také Lemnos) leží na severu Egejského moře nedaleko břehů Turecka, s nímž mají Řekové vztahy, proti kterým jsou někdejší česko-německé spory bratrským škádlením. Kontroluje také vjezd do Bosporské úžiny, což je citlivé místo velmi zajímající Rusko, ale i další supervelmoci. Vojenské základny na ostrově tedy nejsou pro legraci.

 

Ostrované o chystané hře věděli a pochopitelně se jim nelíbila. Taky by se nám asi nelíbila hra, v níž žoldáci demolují Karlův most. Stěžovali si svému parlamentu, ten nic neudělal a v podstatě ani dělat nemohl. Zůstala jen hořkost. Pak se najednou dva autoři hry na ostrově zjeví — a ještě si z auta natáčejí vojenské objekty (což připouští i jejich obhájce).

 

Takže na průšvih zaděláno. Nechtěl bych být v jejich kůži.

 

Nebudeme si nic namlouvat: Češi mají špatnou pověst všude, kde se vyskytují v počtu větším než malém, což je i případ Řecka. Příliš mnoho jich věří, že za hraniční čarou přestávají platit zákony přírodní i lidské. Léčbu mindráků prostřednictvím turistiky si našinec ordinuje častěji, než bývá ve vyspělém světě zvykem. O českých zlodějích v samoobsluhách, hotelích a penziónech ani nemluvě.

 

Ani trapně proslulou bruselskou plastikou Entropa jsme si moc nepolepšili. Řecko tam v českém pojetí reprezentuje vyhořelý les — což je v podstatě pohled burana z perspektivy jeho rekreace na Olympské riviéře, který v životě neslyšel o Perikleovi, Platónovi, Demokritovi ...

 

Když se příslušník národa ne moc oblíbeného ještě ke všemu pustí do fotografování něčeho, co by i úředně uznaný blb Švejk dokázal identifikovat jako vojenské zařízení, pak si složky mající na starost bezpečnost asi také vzpomenou, jak důkladně je Česko promořené agenty Kremlu a jak pěkně si u nás žijí vysloužilí komunističtí rozvědčíci. Když je Čechem s kamerou ještě ke všemu spolupachatel hry Arma III ... no, schválně, co myslíte, že se stane?

 

Takže kdyby měli autoři hry jen trochu soudnosti, sotva by pojali dovolenou jako fotografování divných hangárů z auta. A kdyby se zajímali o řeckou mentalitu, tak by jim pud sebezáchovy nejspíš velel nejezdit do Řecka už ani jako turisté. Ostrovu samotnému by se doživotně vyhýbali jako čert kříži.

 

Řecké vlastenectví je totiž hodně jiné než české. Tam se sice neřve, že kdo neskáče, není Řek, ale když jim na jejich zemi někdo sáhne, pak neznají bratra. Národní heslo „Elefteria i thanatos“ (Svoboda nebo smrt) myslí — na rozdíl od českého „Pravda zvítězí“ – smrtelně vážně.

 

Ani v druhé světové válce nemudrovali o tom, že stojí proti přesile a že Spojenci mají úplně jiné starosti než jim pomáhat. Italy prostě zahnali a Němcům se bránili, dokud to šlo. Vykládat Řekům o Mnichovu nebo o srpnové invazi 1968 nemá cenu — nepochopí to. Přátelé se hostí, vetřelci potírají. Autoři naturalistické simulace války na řeckém území nejsou přátelé. Tečka. U nás by to šlo okecat, v Řecku ne. Budiž ostatně přičteno Řekům k dobru, že na to šli cestou úřední — v jiných částech světa by pánové za podobných okolností prostě jen zmizeli.

 

Vytvářet hru o válečných operacích na řeckém ostrově tedy je nejen arogantní netaktnost, ale ještě ke všemu také projev ignorance a naprosté neznalosti řeckých reálií. Anebo snad další stupeň ve vývoji virální reklamy? I to mi nějak brání soucit s „oběťmi“ řeckých úřadů příliš přehánět.

 

Nicméně zaměstnancům firmy Bohemia Interactive nepřeji nic zlého, tím spíš, že balkánská vězení většinou nemají zrovna rekreační charakter a balkánská justice občas bývá ... no, prostě balkánská. Tohle je opravdu chvíle, kdy by náš stát měl jednat. Ale současně také vyvodit důsledky směrem dovnitř, protože na neomalenost určité části českých takyturistů doplácíme všichni.